Медия без
политическа реклама

Мегапроектът за соларен парк върху язовир Огоста разбуни гражданите

Протести срещу поредния мъгляв меморандум за €1 млрд. блокираха ключови трасета в Монтана и В. Търново

Стотици граждани на Монтана блокираха за часове главния международен път Е-79 при входа на Монтана от София, притеснени от инвестиционните намерения за изграждане на огомен соларен парк върху яз. "Огоста". Те издигнаха лозунги "10 000 рибари или 10 000 соларни панела", "Язовир Огоста не е хвостохранилище",  "Огоста е Балатон на Балканите" и др. 
БНР
Стотици граждани на Монтана блокираха за часове главния международен път Е-79 при входа на Монтана от София, притеснени от инвестиционните намерения за изграждане на огомен соларен парк върху яз. "Огоста". Те издигнаха лозунги "10 000 рибари или 10 000 соларни панела", "Язовир Огоста не е хвостохранилище",  "Огоста е Балатон на Балканите" и др. 

Идеята на германски инвеститори да инсталират огромен соларен парк върху язовир Огоста предизвика протести днес в Монтана и Велико Търново. Стотици недоволни граждани блокираха ключови кръстовища и пътища в двата града.

"Доколкото знаем, става въпрос за над 10 000 дка площ. Хората са притеснени от намерението язовирът да бъде покрит със слънчеви панели, тъй като това ще доведе до намаление на популацията на рибата, промяна на климата в Монтана и околността, унищожение на местообитанията на водолюбивите птици, ще ограничи възможностите за почивка по брега на язовира и т.н.", обясни Валери Спасов от сдружение "Рибар" - Монтана. „Притесненията на всички риболовци е, че след това няма къде да има място да се риболува. Никой не се допита до тези над 10 000 рибари, които посещават водоема. Никой не дойде да им обясни и да им каже какво следва", коментира Спасов пред БТА.

„Огоста“ е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Намира се на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана. 

В края на миналата година министър Никола Стоянов обяви в Монтана, че германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ"  смята да изгради плаващ фотоволтаичен парк в яз. "Огоста".  Служебният министър обясни, че ще бъде подписан меморандум с немците за евентуални инвестиции за 1 млрд. евро в този и други проекти в България. "Инвеститорът ще получи на концесия площта на язовира за определен срок. Съоръженията за фотоволтаичния парк ще се произведат в България, а няма да се внасят от Германия, посочи още Стоянов. 

Анализатори сравниха този меморандум с "аферата Джемкорп", която вече година е във фокуса на общественото внимание заради гръмките инвестиционни обещания и липсата на яснота какви ангажименти смята да поеме българската държава. 

Министърът на икономиката  Никола Стоянов вече няколко пъти изтъква, че става дума само за заявен инвестиционен интерес, а дали подобен проект ще бъде стартиран, ще стане ясно след съответните проучвания. Но в същото време самият Стоянов говори за съвсем конкретни намерения, вкл. и за обещание на частните инвеститори да вложат 30 млн. лева за ремонт на язовирната стена, за която от години се говори, че "плаче" за реконструкция.

Германската компания Profine Energy GmbH, за която стана известно, че е заявила инвестиционен интерес за близо 1 млрд. евро у нас, иска да изгради огромен фотоволтаичен парк върху язовир Огоста.   Той се намира в Северозападна България, край Монтана и е четвъртият по площ (над 23 кв.

"Ние не сме срещу фотоволтаичните централи, напротив, убедени сме, че те са най-щадящи за природата от цялата гама технологии за производство на зелена енергия, но тяхното поставяне не бива да ощетява интересите на гражданите, коментира Христо Христов, един от организаторите на протеста. Той  обясни, че 30 години риболовците  чистят язовирите, зарибяват ги и ги бранят от бракониери, а проекти като този за "Огоста" може да се окаже пагубен за риболова. Протестиращите смятат, че има риск инвестицията да навреди сериозно на околната среда в района на водоема. 

 

Намерения, обещания

"Ако на язовир "Огоста" се построи фотоволтаичен парк, той няма да заеме цялото пространство върху съоръжението и няма за пречи нито на стопанските и туристическите дейности, нито на риболовците в района, заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той изтъкна, че работна група с представители на четири министерства - енергетиката, земеделието, околната среда и регионалното развитие, оглежда инвестиционните намерения. 

Стоянов обясни, че в момента язовирът се държи на много ниски нива заради проблемите със стената. Той увери, че "Огоста" е  водоем от национално значение и ще остане такъв, като бъдещият проект ще бъде съобразен с всички дейности, които се развиват там и сега – водноелектрически централи,  риболов и т.н.

Фотоволтаиците ще бъдат разположени поне на един км от язовирната стена, ще има и сериозно отстояние от брега. Заявеният от инвеститгорите интерес е за хиляда мегавата, което означава, че соларните панели биха заели 10 кв. километра от общата площ на язовира, която е 22 квадратни километра.  Немците са казали, че ако проектът получи зелена светлина, може да направят в района фабрика за профили.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?