Медия без
политическа реклама

ГЕРБ забърка нова интрига с меморандума с Gemcorp

Бившият министър на енергетиката твърди, че е лъжа, че договорът не е прекратен

18 Ноем. 2022

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че меморандумът в областта на енергетиката с компаниите IP3 и Gemcorp не е прекратен, се разминава с информацията на бившия министър на енергетиката. Борисов твърди, че депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова е получила тази информация от служебния министър на енергетиката Росен Христов. Новината бе отречена категорично от бившия министър на енергетиката Александър Николов.

Борисов забърка темата за Gemcorp в пространно изказване по повод поредната политическа криза заради силово наложените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ, ДПС и БСП в правна комисия. Промените бяха отменени на думи еднолично от Борисов ден по-късно, но ДБ и ПП отказаха да влизат в парламента. Според Борисов критиките за прокараните посред нощ промени в Изборния кодекс са само претекст, а истинската причина била именно меморандумът с Gemcorp. "Изборният кодекс е само претекст, Десислава Трифонова получи отговор, меморандумът не е прекратен", коментира Борисов.

Отговорът на служебния министър е получен на 11 ноември, като в него министерството уточнява, че бившият министър Александър Николов е изпратил писмо до двете компании за прекратяване на договора. Писмото е изпратено на 27 юли на базата на взето на 20 юли решение от МС. В писмото се каза, че меморандумът се прекратява по взаимно съгласие, като към него е приложено и допълнително споразумение за уреждане на тези отношения.

Бившият енергиен министър Александър Николов на свой ред отрече категорично твърдението, че меморандумът не е прекратен. „Това са пълни глупости, като тази пушилка се вдига с предизборни цели. На първо място – това е неангажиращ меморандум. На второ място – в него е предвидено изрично възможност за едностранно прекратяване без никакви други последствия“, коментира пред „Сега“ Николов. Меморандумът, с който „Сега“ разполага, наистина съдържа такъв текст. Според него прекратяването може да стане едностранно с 30-дневно предизвестие, без възникването на никакви вреди или обезщетения за която и да е страна.

Още по темата