Quantcast
Правителството е позволило износа на "ЛУКойл" без разрешение от ЕК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Правителството е позволило износа на "ЛУКойл" без разрешение от ЕК

3 318
 БГНЕС

Правителството позволи на "ЛУКойл" да изнася нефтопродукти до 5 март 2023 г. , докато се намери по-комплексно решение. Това стана ясно от гостуването на министъра на енергетиката Росен Христов в Нова тв. 

Снощи служебният кабинет отмени решение на кабинета на Кирил Петков от края на юли, което забранява на "ЛУКойл" да изнася нефтопродукти след 5 декември, когато в ЕС, САЩ и Австралия влиза забраната за внос на руски тръбен петрол. 

За България, както е известно, е издействана дерогация, защото поради географското си положение, руският петрол идва с танкери. Въпросът е забраната и дерогацията позволяват ли на рафинерията да изнася нефопродукти, произведени от руски петрол. Според служебното правителство - позволява, до 5 март засега. Фиксираният срок е избран от кабинета на Гълъб Донев. Според други тълкувания, както и на говорители на ЕК, "ЛУКойл" няма право да изнася. "Правителството няма официален отговор от Европейската комисия, в крайна сметка може ли рафинерията да изнася при наложено ембарго и дерогация за нас", заяви Христов. Той и колегата му вицепремиерът Христо Алексиев продължавали да го очакват, въпреки отправените няколко пъти предупреждения от страна на говорители на ЕК.

"За да имаме евтини горива, рафинерията трябва да работи", настоя енергийният министър. Съгласие по това е постигнато в разговорите с "Лукойл" и Христов се самопохвали, че никой до този момент не е успял да убеди компанията, че е по-добре да декларира печалбата си у нас и да плаща данъци у нас. "Те ще си плащат данъците, ако имат печалба, а ще имат печалба, ако работят. Ние ги убедихме с преговори. Показахме им финансови анализи и предимствата от това. Никой не го беше направил преди това", посочи Росен Христов.

Всъщност условието на рафинерията да плаща данъци е, ако България издейства пред ЕК право да изнася бензин и дизел. Тази сутрин пред БНТ икономическият министър отново представи версията на "ЛУКойл", че ако й забранят да изнася, ще спре да работи, защото ще се задръсти от продукция. "Какво да я правят?! Не могат да я изливат в морето", каза Стоянов. 

"Нашата идея не е да изнасяме руски петролни продукти, а да задоволяваме вътрешния пазар. Нашата идея е да задържим това положение - това обаче е временна ситуация", призна Росен Христов и обясни, че ЕС и в момента купува продукти с руски източник от Турция. "Въпросът е защо ЕС иска да купува от Турция, а не от България", попита Росен Христов и увери, че "правителството защитава изцяло националния интерес".

Росен Христов е разговарял и с италианските си колеги по въпроса са евентуална национализация на рафинерията в Бургас като план Б с влизане на държавата в управлението на рафинерията. "Въпросът е, че Италия може да доставя нефт отвсякъде, а ние не. Ако ние национализираме, руската страна може да спре доставките на петрол. Никаква гаранция нямаме за това", заяви Росен Христов и допълни, че в момента танкери не минават през Босфора. Вчера ДБ и ДПС внесоха законопроекти оперативният контрол върху рафинерията да се поеме от държавата, както се случи вече в Италия и Германия. 

Горивата, произведени в бургарската рафинерия "Лукойл Нефтохим", да могат да се изнасят за страни от ЕС или трети страни до 5 март 2023 г. Това решение е взело днес служебното правителство, става ясно от прессъобщение на МС, получено в късния следобед. В същото време кабинетът на Гълъб Донев отменя 

 

Ключови думи:

Росен Христов, Лукойл

Още

Държавата поема управлението на рафинерията, ако "Лукойл" врътне ключа

13.01.2023

Обновена

3134
ДБ оттегли текстовете за отнемане на концесията на "Росенец"

11.01.2023

4299
Помощи за транспорт за бедните заменят 25 ст. отстъпка за горивата

12.01.2023

МИЛА КИСЬОВА

21778