Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП и ИТН взаимно се обвиниха за спрените пари за пътища

Гроздан Караджов смята, че определени кръгове водят Кирил Петков за носа

27 Юли 2022Обновена
Пътни строители протестираха около парламента

Представители на "Продължаваме промяната" и на ИТН в кабинета в оставка взаимно се обвиниха днес кой е виновен за спрените пари за поддръжката на пътищата в страната. Обвиненията в лъжи, нездрави интереси и подписване на празни чекове дойдоха в деня, в който строителни фирми излязоха на протест пред Народното събрание и блокираха за час 20 ключови пътни участъци в страната.

"Действията и бездействията на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изчегъртват всеки един опит да се оздрави политиката на държавата по отношение на пътната инфраструктура", каза днес на извънреден брифинг заместник-финансовият министър Андрей Цеков. Той обвини АПИ в "грубо неизпълнение" на функционалните й задължения, в накърняване на обществения интерес и в поставяне под риск живота на гражданите.

Късно във вторник - ден преди обявения национален протест на пътностроителните фирми, правителствената пресслужба информира, че АПИ едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, били пропуски в документацията за участие, която всъщност била предложена от самата АПИ.

Премиерът в оставка Кирил Петков призова във Фейсбук министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, "заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми."

"Не АПИ, а КЗК е спряла въпросните обществени поръчки, защото по указания на Кирил Петков в тях бяха заложени прекалено рестриктивни условия, изцяло в интерес на държавата". Това отговори министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов, който на свой ред също даде пресконференция. "Виновен е Кирил Петков", каза Караджов и обяви, че премиерът в оставка е имал "нездрав интерес" да контролира плащанията на АПИ и по-точно "кръгът на фирмите около него", които го водели за носа. Кои са тези фирми, можело да се разбере от назначените от премиера и от министъра на финансите членове в междуведомствените комисии за проверка на пътните ремонти, препоръча Караджов. 

БЕЗ ПЪТНА ПОДДРЪЖКА?

"В следващите 6-7 месеца държавата е лишена от пътна поддръжка. Това е времето, през което може да бъдат проведени обществени поръчки. Сега пътното поддържане трябва да се продължи по съществуващите договори, а в тях има редица пороци, установени от две междуведоствени комисии", обясни преди това заместник-министърът на финансите Андрей Цеков.

Наскоро назначеният зам.-министър на регионалното развитие от квотата на ПП Александър Стоянов обясни, че нямал информация защо АПИ са прекратили отворените през април 7 процедури за обществени поръчки за пътна поддръжка. За това се разбрало този понеделник от "онлайн информация".

"Обществените поръчки бяха обявени през април 2022 г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи. С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон", обясниха по-рано от Министерския съвет.

Депутатът Настимир Ананиев, който присъства на брифинка в МС, обяви, че ще свика ново заседание на регионалната комисия в парламента, за да решат как да реагират. "Не съм съгласен да подписваме празен чек . Вече платихме 50% от парите под натиск. Ще се разплатим с коректните пътно-строителни фирми. Останалите трябва да бъдат проверени от ДНСК как са извършвали строителството и дали са извършвали строителство", каза депутът. По думите му ДНСК трябва да каже как да се подходи с неизрядните фирми и кои са те, но до момента от дирекцията, която е под шапката на МРРБ, нямало предписания. Според докладите на междуведомствените комисии по проверките 21% от пътностроителните фирми коректно изпълнявали договорите си.

На брифинга си в МРРБ строителният министър Гроздан Караджов нарече лъжи твърденията, че от началото на годината е бавил пускането на новите обществени поръчки. Причина за забавянето била липсата на бюджет до началото на април, след което в края на юни КЗК спряла процедурите. Според заместника му от ИТН Явор Пенчев, причината КЗК да върне процедурите са прекалените изисквания към изпълнителите, което на практика ги оставяло без права, както и тристепенният контрол преди плащането на извършената работа.

На въпрос на "Сега" дали след 30 септември, когато изтичат сегашните договори по ТРП, ще може да се разчита поне на аварийни ремонти, Гроздан Караджов отговори, че няма да има фирма, която да го направи. След това обясни за друга законова възможност, предвиждаща в спешни случаи да се започне работа, а след това в 14-дневен срок да се уредят формалностите по аварийната процедура.

Председателят на комисията по регионална политика в НС Настимир Ананиев, смята, че държавата е заложник на обстоятелства, заложени през последните 4-5 години и трябва да подпише празен чек на пътните фирми, който от договорени 800 млн. лв. се е оказал за 2.5 млрд. лв.

Според строителния бранш държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности по стари договори за ремонт и поддръжка на около 80 фирми. "От 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки", заяви пред БНТ Стефан Чайков от Браншова камара "Пътища". 

Днес от 9 ч. започнаха протестите на пътните фирми, организирани от Браншовата камара "Пътища" заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. Към протеста се присъедини и Камарата на строителите в България.

В центъра на София демонстрацията бе пред служебния вход на Народното събрание, а шествието тръгна и по Околовръстното шосе на столицата. Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната стачкуващите затвориха трасетата в рамките на 1 час - от 10 до 11 ч.

КОНТРА

Министерството на финансите (МФ) определи като неверни твърденията на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов относно спрените обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата в страната. В позиция, изпратена от пресцентъра на Министерството на финансите, се посочва, че ведомството не се е намесвало в съдържанието на документацията за възлагане на обществените поръчки, посочени от Караджов.

"Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища", се посочва в позицията на МФ.

Финансовото министерство, чрез Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки, добавят от ведомството. АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент, се допълва в позицията на Министерството на финансите.

"Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора", се посочва в отговора на МФ.

От ведомството уточняват, че срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16 юни са постановени отменителни решения на КЗК. От позицията на МФ става ясно, че АПИ не е обжалвала решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29 юни е прекратила всичките седем обявени процедури.

Ето къде са пътните блокади днес:  

Пътните строители от утре вдигат на стачка срещу правителството в оставка. Това става ясно в декларацията на ББК „Пътища“, разпространена до медиите в вчера.

 

Още по темата