facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Петкова: България ще свие дела на руския газ до 50% до края на 2020 г.

Енергийният министър е на посещение в САЩ
4 190
 Илияна Кирилова

Източниците на природен газ в България се променят и делът на руското синьо гориво ще спадне значително още в края на 2020-а година. Това заяви министър Теменужка Петкова във Вашингтон. Тя е на работно посещение в САЩ.  В момента над 85% от използвания у нас газ е руски и България отдавна търпи критики, че тази зависимост е риск за енергийната й сигурност.  

По време на визитата си Петкова е посочила, че цялото потребление на природен газ в страната ни е около 3 млрд. куб. метра, а занапред  половината от тези количества ще се осигуряват чрез внос на газ от Азербайджан и на  втечен газ от САЩ. През м.г. България получи първи доставки на американски втечнен природен газ.

Доставките от Азербайджан ще са възможни чрез строящия се в момента инерконектор, който трябва да свърже газовите системи на България и Гърция и който според обещанията на кабинета трябва да е готов до края на тази година.

Пътуването на Петкова до американската столица идва само месец след като премиерът Бойко Борисов откри газопровода "Турски поток" в Истанбул, в компанията на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на този проект, което създаде притеснения, че ще пострада и разклонението на "Турски поток", което ще минава през нашата територия и ще доставя газ и на други европейски държави. Премиерът Бойко Борисов упорито нарича тази тръбата "Балкански поток", а официалната позиция на София е, че това  не е част от големия "Турски поток", а е самостоятелен проект за разширяване на българската газопреносна мрежа. 

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър Петкова: АЕЦ "Белене" цикли заради Ковид-19

18.09.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1576 22
"Булгаргаз" получи поисканото поскъпване с 20%

16.09.2020

Обновена

1193 7
По-високата цена на газа е справедлива, отсече министър Петкова

11.09.2020

1870 32

Коментари

Страници

sega_reader

Отиде отвъд локвата, набиха и канчока и сега е удовлетворена.

А кофите за втечнения газ вече са поръчани от министерството.

Обществената поръчка печели приближена до плондера фирма.

Така е, от всичко трябва да се печели, а народа да си духа таратора.

При наличие на тръба ще внасяме втечнен американски газ, по атрактивна по-висока цена.

Чиститу!

аванти дилетанти

Сега разбрахте ли къде е заровен ключа от палатката? А руският слугинаж се пените за някакви ченгета-дипломати и  документи за ВСВ, които са отдавна известни. ЧеститО!

dissidentbg

Тази Петкова каква е? Ако заема някаква високопоставена длъжност, не й отива да приказва глупости.

 

България има ДОГОВОР за 2.9 милиарда кубика газ годишно до 2022г. Купува ли по-малко, ще трябва да плаща неустойка. От което излиза, че или ще плаща за нищо или няма да успее "свие дела на руския газ до 50%".

аванти дилетанти

А какво пречи на България да препродава навън руския газ и да потребява друг. Или да покрива евентуално нарастващо потребление с неруски газ? Освен това до 2022 ще ги изтраем спокойно.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

смях в залата ... Ами ние ли ги решаваме тия работи? Те се решават в чужбина, от по-възрастните.

 

Булгаргаз няма как да внася газ по непостроен конектор, по който освен това капацитета вече е резервиран от други, между които и газпром. Тая патки говори глупости, защото след година я камилата я Боко ...

sega_reader

?

vasilevil

 И тогава ще го ядем много здраво.

Вие имате пари но ние нямаме и единственото нещо което трябва да направим е да ви изритамве от власта.

скайспирит

Прекопирам си го от другата статия:

 

Да, стават чуднички неща, но медии и "анализатори" по студията си дават пас. 

Агениця Фокус:

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

 

Под черта с дребни букви- цялото количество ще е втечнен газ от САЩ на неясна партньорска цена. Според money.bg (публ.от 01.11.2019), доставки на газ от Азербайджан за Европа ще са възможни в края на 2020 г. заради забавяне на строителството на италианския участък от Трансадриатическия тръбопровод (TAP). Затова шайката бърза с тръбите към Гърция, защото явно комисионните за американски втечнен газ са договорени, и големия началник натиска. 

аванти дилетанти

Е голямо бързане му удариха. 10 години не стигнаха. Нещо стъкмистиката ти издиша.

nebenebe

Кой испусна трътката? Ама те са сдушени всички с БХ. Мъчно ми е за БЪлгария. Много ми е мъчно.

bay Dragan

Преди месеци пея , че Тъпънья манипулира и ще ни го втъкнат два ката. Викат те и ти нареждат.

Ей на ! Стратегическото Му пратньорство в действие. Ама се е скрил като пълшок.

 

н16
снимка на н16

Американците, дали така ще строят и немците? Вместо "Северни потоци" - да купуват американскa газ?

аванти дилетанти

Тая опорка отдавна издиша. Северен поток2 не е собственост на руснаците, а на консорциум от различни държави.  Неговият капацитет не е запълнен 100% от руски газ. Той отговаря на европейското законодателство. Освен това не е още готов. Та какво ще купуват германците още не е ясно. Но мога да ти кажа със сигурност какво няма да купуват поляците...

bay Dragan

Мъ Тименужке, ти съгласи ли се ?

lalluger

Че кой я пита нея? Тя е пощальонът.

Boris65

Въобще страната няма нужда нито от газ , нито от ток , нито от Президент , нито от индустрия , пенсионери , лекари , мед сестри и от хора. Нямаме нужда от това. Имаме нужда от демократични ценности !

Johnny2965

Майче не само канчето са ѝ набивали!?!

Доц.Трътлев

Като ѝ гледам снимката на лелката, какво друго да ѝ набият?

trunk

Ми то на тая ,кво друго можеш да и набиеш ? Освен ако не си си го намразил?

Johnny2965

Направете сравнение на българските и чешките политици и си отговорете на въпроса защо чешките граждани не намаляват, а се увеличават!

Forza NATO

Следват стриктно съветите на стрина си Сталинка?  ?

Гласът

През м.г. България получи първи доставки на американски втечнен природен газ.

Точно това не се е случвало. Получи виртуален американски втечнен газ и изгори руски такъв. 

 

Приказките за намаляване делът на руския газ до 50% са несериозни и са за пред публиката (в случая администрацията във Вашингтон) за да замажат ситуацията със санкциите. Но във Вашингтон едва ли са чак толкова наивни. 

ppipi7766

Бе, Гешев  като е повдигнал темата за държавна измама мисля, че Теменужка Му е на гюме!

Няма нужда да се хаби със СРС-та, сама си призна!?

paragraph39

"Американски/сащски!/ газ" НЕ означава непременно с произход на добива му от територията на САЩ!!!

"САЩски газ" означава и, че Продавач му е фирма, регистрирана в САЩ!

В този смисъл и газът от Турски поток НЕ е "руски", а е турски!!!

Всъщност, Теменужка каза ли от територията на коя държава е произхода на "американския"/сащския/ газ?! Или и това е "държавна тайна"- а обратното е "Държавна Измяна" ли?! А?! 

Да припомня, че дори по времето на "Студената война" "комунистически" СССР и Русия, като част от него, НЕ са спирали или намаляли умишлено доставките на газ и петрол за "антикомунистическата" Западна Европа! Така че, НЯМА причини да се предполага сега НЕкомунистическа Русия да го прави! 

Тези ЕТАЦ мантри са тинтири-минтири и ала-бала за наивници! Става въпрос да НЕ печели от износ и продажба на газ Русия, а САЩ/ частните сащски компании- там държавни такива НЯМА!/! А, очевидно и логично, управляващите в САЩ се явяват като търговски представители или като търговски посредници/ комисионери?!/ на ЧАСТНИТЕ сащски компании! Това се видя и разбра и при покупката от Правителството на България на сащските изтребители Ф-16 бл. 70, например!

На "комисионерите"- чужди и наши!- ЧЕСТИТО! А българските Граждани и фирми..."да духат супата!" и да плащат по-високите цени!

Тъй, де, Демокрация и частен/НЕ чЕстен!/ Капитализъм Е, БЕ!

ПГеоргиев

Споко, пирони за ковчега ни има достатъчно. 

Ако ги привършим, американците ще ни пратят няколко кила. 

Тъй значи, ще съкратим с 50% вноса на руски газ. И понеже вече не внасяме от Украйна през Румъния, а от Турция през ТП, значи ще отрежем тази доставка.

Ние ползваме около 3 милиарда куб. м. на година.

Ще получаваме през Гърция американски LNG през терминала в Ревитуса.

Да, ама пропускателната възможност на терминала е около 5 млрд. на година. А Гърция консумира 4,8-5 млрд. за година (данни за 2018 г.)

Е к'во излиза? Че този терминал ще е почти достатъчен само за Гърция. А азерски газ още няма.

И откъде ще си доставяме другите 1,5 млрд. кубика? 

Вода няма, тока и той дефицитна стока по второ направление, газ йок. 

Айде, закривайте я тази държава и да си ходим, че ми пИсна на... 

bay Dragan

Кьде да варим? Аз си искам тука.

Те да варят на майната си!

paragraph39

Ама, Теменужка на кого е гостувала, с кого е разговаряла и с кого се е договаряла в САЩ за покупка и доставка на сащски газ за България?!

С управляващи САЩ или с частни сащски производители и търговци на газ е договаряла Теменужка в САЩ газ за България?! И защо Теменужка, а НЕ шефът на "Булгаргаз", например?! И кой и какви параметри/количество, срокове, цена, гаранции, и т.н./ е дал предварително на Теменужка, за да преговаря тя в САЩ по тези параметри?! Май, НЕ става въпрос за Бизнес, а за Политика- антируска, при това?! А?!

Тия днешни български управници наистина гледат на държавното и народното, като на свое- ама в лошия смисъл: да печелят лично за себе си/ комисионни , "Конграчулейшънс" и гаранции за оставане на власт/! ПФУ!

 

ppipi7766

 

Ама, Теменужка на кого е гостувала, с кого е разговаряла и с кого се е договаряла в САЩ за покупка и доставка на сащски газ за България?!

 

Не питай, че ако от там изтекат СРС-та мани!?

ЛАФЪРДИЕВ

Просто ФАКТ.. Неудобен за нашичките УЖ обективни медии.. Щото за войната на терминалите - НИ ДУМА!!!

Става въпрос за ПОЛСКИЯ терминал "Швиноуйшче"  и литовския "Независимост" в Клайпеда.. И пазарите в Латвия, Естония и Финландия..

Полския терминал все още се строи със 130 млн. евро от ЕС и опит да се намерят 8 LNG танкера. Ама по предлаганите пари от Полша - няма кандидати.. Цената за наем е ДВА до ТРИ пъти по висока за дългосрочен наем. И в разчетите си предвижда пазарите в изброените три страни..

Литва нае плаващ терминал срещу 60 милиона долара за година наем. Кръсти го дори "Независимост" и от януари 2015-та почна да приема газ.. Но  не достигаше и 50% от мощността си с LNG от Норвегия и САЩ..

От тази година обаче започна да работи на 100%.. Но с 50% РУСКИ LNG от НОВАТЕК.. И успя да завземе вече пазарите в Латвия, Естония и Финландия. Нещо повече - залага за тази година 75% руски доставки..

При една и съща цена на LNG Литва печели с плащане на навло за ДВА дни доставка.  Срещу 4 дни за доставка от Норвегия и 20 - от САЩ. При това отпада и необходимостта да разширява базата си за съхранение на LNG.

А и си помислете още нещо - ЧИЙ ГАЗ ВТЕЧНЯВА НОВАТЕК, след като те нямат собствено находище.

А поляците трябва сега да преизчисляват инвестиционния си план.. С по-малки пазари..

Жозефа
снимка на Жозефа

Затова шайката бърза с тръбите към Гърция, защото явно комисионните за американски втечнен газ са договорени

 

Американците комисиони не дават. Използват менгеменце.  

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш