facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Петкова: България ще свие дела на руския газ до 50% до края на 2020 г.

Енергийният министър е на посещение в САЩ
4171
 Илияна Кирилова

Източниците на природен газ в България се променят и делът на руското синьо гориво ще спадне значително още в края на 2020-а година. Това заяви министър Теменужка Петкова във Вашингтон. Тя е на работно посещение в САЩ.  В момента над 85% от използвания у нас газ е руски и България отдавна търпи критики, че тази зависимост е риск за енергийната й сигурност.  

По време на визитата си Петкова е посочила, че цялото потребление на природен газ в страната ни е около 3 млрд. куб. метра, а занапред  половината от тези количества ще се осигуряват чрез внос на газ от Азербайджан и на  втечен газ от САЩ. През м.г. България получи първи доставки на американски втечнен природен газ.

Доставките от Азербайджан ще са възможни чрез строящия се в момента инерконектор, който трябва да свърже газовите системи на България и Гърция и който според обещанията на кабинета трябва да е готов до края на тази година.

Пътуването на Петкова до американската столица идва само месец след като премиерът Бойко Борисов откри газопровода "Турски поток" в Истанбул, в компанията на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на този проект, което създаде притеснения, че ще пострада и разклонението на "Турски поток", което ще минава през нашата територия и ще доставя газ и на други европейски държави. Премиерът Бойко Борисов упорито нарича тази тръбата "Балкански поток", а официалната позиция на София е, че това  не е част от големия "Турски поток", а е самостоятелен проект за разширяване на българската газопреносна мрежа. 

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румен Радев поиска експертен консенсус за еврозоната

25.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

534 12
Въглищните централи ще работят в България поне до 2030 г.

22.02.2020

650 7
ГЕРБ атакува Радев защо и какво говори с Путин за енергийни проекти

21.02.2020

Обновена

8663 104

Коментари

Страници

sega_reader

Отиде отвъд локвата, набиха и канчока и сега е удовлетворена.

А кофите за втечнения газ вече са поръчани от министерството.

Обществената поръчка печели приближена до плондера фирма.

Така е, от всичко трябва да се печели, а народа да си духа таратора.

При наличие на тръба ще внасяме втечнен американски газ, по атрактивна по-висока цена.

Чиститу!

аванти дилетанти

Сега разбрахте ли къде е заровен ключа от палатката? А руският слугинаж се пените за някакви ченгета-дипломати и  документи за ВСВ, които са отдавна известни. ЧеститО!

dissidentbg

Тази Петкова каква е? Ако заема някаква високопоставена длъжност, не й отива да приказва глупости.

 

България има ДОГОВОР за 2.9 милиарда кубика газ годишно до 2022г. Купува ли по-малко, ще трябва да плаща неустойка. От което излиза, че или ще плаща за нищо или няма да успее "свие дела на руския газ до 50%".

аванти дилетанти

А какво пречи на България да препродава навън руския газ и да потребява друг. Или да покрива евентуално нарастващо потребление с неруски газ? Освен това до 2022 ще ги изтраем спокойно.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

смях в залата ... Ами ние ли ги решаваме тия работи? Те се решават в чужбина, от по-възрастните.

 

Булгаргаз няма как да внася газ по непостроен конектор, по който освен това капацитета вече е резервиран от други, между които и газпром. Тая патки говори глупости, защото след година я камилата я Боко ...

sega_reader

👍

vasilevil

 И тогава ще го ядем много здраво.

Вие имате пари но ние нямаме и единственото нещо което трябва да направим е да ви изритамве от власта.

скайспирит

Прекопирам си го от другата статия:

 

Да, стават чуднички неща, но медии и "анализатори" по студията си дават пас. 

Агениця Фокус:

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

 

Под черта с дребни букви- цялото количество ще е втечнен газ от САЩ на неясна партньорска цена. Според money.bg (публ.от 01.11.2019), доставки на газ от Азербайджан за Европа ще са възможни в края на 2020 г. заради забавяне на строителството на италианския участък от Трансадриатическия тръбопровод (TAP). Затова шайката бърза с тръбите към Гърция, защото явно комисионните за американски втечнен газ са договорени, и големия началник натиска. 

аванти дилетанти

Е голямо бързане му удариха. 10 години не стигнаха. Нещо стъкмистиката ти издиша.

nebenebe

Кой испусна трътката? Ама те са сдушени всички с БХ. Мъчно ми е за БЪлгария. Много ми е мъчно.

bay Dragan

Преди месеци пея , че Тъпънья манипулира и ще ни го втъкнат два ката. Викат те и ти нареждат.

Ей на ! Стратегическото Му пратньорство в действие. Ама се е скрил като пълшок.

 

н16
снимка на н16

Американците, дали така ще строят и немците? Вместо "Северни потоци" - да купуват американскa газ?

аванти дилетанти

Тая опорка отдавна издиша. Северен поток2 не е собственост на руснаците, а на консорциум от различни държави.  Неговият капацитет не е запълнен 100% от руски газ. Той отговаря на европейското законодателство. Освен това не е още готов. Та какво ще купуват германците още не е ясно. Но мога да ти кажа със сигурност какво няма да купуват поляците...

bay Dragan

Мъ Тименужке, ти съгласи ли се ?

lalluger

Че кой я пита нея? Тя е пощальонът.

Boris65

Въобще страната няма нужда нито от газ , нито от ток , нито от Президент , нито от индустрия , пенсионери , лекари , мед сестри и от хора. Нямаме нужда от това. Имаме нужда от демократични ценности !

Johnny2965

Майче не само канчето са ѝ набивали!?!

Доц.Трътлев

Като ѝ гледам снимката на лелката, какво друго да ѝ набият?

trunk

Ми то на тая ,кво друго можеш да и набиеш ? Освен ако не си си го намразил?

Johnny2965

Направете сравнение на българските и чешките политици и си отговорете на въпроса защо чешките граждани не намаляват, а се увеличават!

Forza NATO

Следват стриктно съветите на стрина си Сталинка?  👀

Гласът

През м.г. България получи първи доставки на американски втечнен природен газ.

Точно това не се е случвало. Получи виртуален американски втечнен газ и изгори руски такъв. 

 

Приказките за намаляване делът на руския газ до 50% са несериозни и са за пред публиката (в случая администрацията във Вашингтон) за да замажат ситуацията със санкциите. Но във Вашингтон едва ли са чак толкова наивни. 

TRENDA

Ние сме нищожен потребител .За Газпром е важно да праща в ЕС около 200 млрд.годишно , но тази топла зима им свива доставките с 25% . Турция диверсифицира доставките и т.н. Турски поток не и трябва ,защото си получва газ по стария поток .ЕС иска от тръбата половината да е на Газпром ,а останалото от други доставчици .Русия вкара за Северния и Южния над 100 млрд.$ и трябват доста години да се откупи - ние сме и най-малкия  проблем.
 

ppipi7766

Бе, Гешев  като е повдигнал темата за държавна измама мисля, че Теменужка Му е на гюме!

Няма нужда да се хаби със СРС-та, сама си призна!😂

paragraph39

"Американски/сащски!/ газ" НЕ означава непременно с произход на добива му от територията на САЩ!!!

"САЩски газ" означава и, че Продавач му е фирма, регистрирана в САЩ!

В този смисъл и газът от Турски поток НЕ е "руски", а е турски!!!

Всъщност, Теменужка каза ли от територията на коя държава е произхода на "американския"/сащския/ газ?! Или и това е "държавна тайна"- а обратното е "Държавна Измяна" ли?! А?! 

Да припомня, че дори по времето на "Студената война" "комунистически" СССР и Русия, като част от него, НЕ са спирали или намаляли умишлено доставките на газ и петрол за "антикомунистическата" Западна Европа! Така че, НЯМА причини да се предполага сега НЕкомунистическа Русия да го прави! 

Тези ЕТАЦ мантри са тинтири-минтири и ала-бала за наивници! Става въпрос да НЕ печели от износ и продажба на газ Русия, а САЩ/ частните сащски компании- там държавни такива НЯМА!/! А, очевидно и логично, управляващите в САЩ се явяват като търговски представители или като търговски посредници/ комисионери?!/ на ЧАСТНИТЕ сащски компании! Това се видя и разбра и при покупката от Правителството на България на сащските изтребители Ф-16 бл. 70, например!

На "комисионерите"- чужди и наши!- ЧЕСТИТО! А българските Граждани и фирми..."да духат супата!" и да плащат по-високите цени!

Тъй, де, Демокрация и частен/НЕ чЕстен!/ Капитализъм Е, БЕ!

ПГеоргиев

Споко, пирони за ковчега ни има достатъчно. 

Ако ги привършим, американците ще ни пратят няколко кила. 

Тъй значи, ще съкратим с 50% вноса на руски газ. И понеже вече не внасяме от Украйна през Румъния, а от Турция през ТП, значи ще отрежем тази доставка.

Ние ползваме около 3 милиарда куб. м. на година.

Ще получаваме през Гърция американски LNG през терминала в Ревитуса.

Да, ама пропускателната възможност на терминала е около 5 млрд. на година. А Гърция консумира 4,8-5 млрд. за година (данни за 2018 г.)

Е к'во излиза? Че този терминал ще е почти достатъчен само за Гърция. А азерски газ още няма.

И откъде ще си доставяме другите 1,5 млрд. кубика? 

Вода няма, тока и той дефицитна стока по второ направление, газ йок. 

Айде, закривайте я тази държава и да си ходим, че ми пИсна на... 

bay Dragan

Кьде да варим? Аз си искам тука.

Те да варят на майната си!

paragraph39

Ама, Теменужка на кого е гостувала, с кого е разговаряла и с кого се е договаряла в САЩ за покупка и доставка на сащски газ за България?!

С управляващи САЩ или с частни сащски производители и търговци на газ е договаряла Теменужка в САЩ газ за България?! И защо Теменужка, а НЕ шефът на "Булгаргаз", например?! И кой и какви параметри/количество, срокове, цена, гаранции, и т.н./ е дал предварително на Теменужка, за да преговаря тя в САЩ по тези параметри?! Май, НЕ става въпрос за Бизнес, а за Политика- антируска, при това?! А?!

Тия днешни български управници наистина гледат на държавното и народното, като на свое- ама в лошия смисъл: да печелят лично за себе си/ комисионни , "Конграчулейшънс" и гаранции за оставане на власт/! ПФУ!

 

ppipi7766

 

Ама, Теменужка на кого е гостувала, с кого е разговаряла и с кого се е договаряла в САЩ за покупка и доставка на сащски газ за България?!

 

Не питай, че ако от там изтекат СРС-та мани!😂

ЛАФЪРДИЕВ

Просто ФАКТ.. Неудобен за нашичките УЖ обективни медии.. Щото за войната на терминалите - НИ ДУМА!!!

Става въпрос за ПОЛСКИЯ терминал "Швиноуйшче"  и литовския "Независимост" в Клайпеда.. И пазарите в Латвия, Естония и Финландия..

Полския терминал все още се строи със 130 млн. евро от ЕС и опит да се намерят 8 LNG танкера. Ама по предлаганите пари от Полша - няма кандидати.. Цената за наем е ДВА до ТРИ пъти по висока за дългосрочен наем. И в разчетите си предвижда пазарите в изброените три страни..

Литва нае плаващ терминал срещу 60 милиона долара за година наем. Кръсти го дори "Независимост" и от януари 2015-та почна да приема газ.. Но  не достигаше и 50% от мощността си с LNG от Норвегия и САЩ..

От тази година обаче започна да работи на 100%.. Но с 50% РУСКИ LNG от НОВАТЕК.. И успя да завземе вече пазарите в Латвия, Естония и Финландия. Нещо повече - залага за тази година 75% руски доставки..

При една и съща цена на LNG Литва печели с плащане на навло за ДВА дни доставка.  Срещу 4 дни за доставка от Норвегия и 20 - от САЩ. При това отпада и необходимостта да разширява базата си за съхранение на LNG.

А и си помислете още нещо - ЧИЙ ГАЗ ВТЕЧНЯВА НОВАТЕК, след като те нямат собствено находище.

А поляците трябва сега да преизчисляват инвестиционния си план.. С по-малки пазари..

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×