Медия без
политическа реклама

Петкова: България ще свие дела на руския газ до 50% до края на 2020 г.

Енергийният министър е на посещение в САЩ

28 Яну. 2020
Илияна Кирилова

Източниците на природен газ в България се променят и делът на руското синьо гориво ще спадне значително още в края на 2020-а година. Това заяви министър Теменужка Петкова във Вашингтон. Тя е на работно посещение в САЩ.  В момента над 85% от използвания у нас газ е руски и България отдавна търпи критики, че тази зависимост е риск за енергийната й сигурност.  

По време на визитата си Петкова е посочила, че цялото потребление на природен газ в страната ни е около 3 млрд. куб. метра, а занапред  половината от тези количества ще се осигуряват чрез внос на газ от Азербайджан и на  втечен газ от САЩ. През м.г. България получи първи доставки на американски втечнен природен газ.

Доставките от Азербайджан ще са възможни чрез строящия се в момента инерконектор, който трябва да свърже газовите системи на България и Гърция и който според обещанията на кабинета трябва да е готов до края на тази година.

Пътуването на Петкова до американската столица идва само месец след като премиерът Бойко Борисов откри газопровода "Турски поток" в Истанбул, в компанията на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на този проект, което създаде притеснения, че ще пострада и разклонението на "Турски поток", което ще минава през нашата територия и ще доставя газ и на други европейски държави. Премиерът Бойко Борисов упорито нарича тази тръбата "Балкански поток", а официалната позиция на София е, че това  не е част от големия "Турски поток", а е самостоятелен проект за разширяване на българската газопреносна мрежа. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата