Медия без
политическа реклама

Парламентът окончателно свали ДДС на 9% за бирата и виното

От същото облекчение ще се възползват още туроператорите, спортните съоръжения и автобусните екскурзии

Валери Симеонов доволно обяви, че парламентът е ударил поредно рамо на затруднения бизнес.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Валери Симеонов доволно обяви, че парламентът е ударил поредно рамо на затруднения бизнес.

Депутатите одобриха окончателно промените в Закона за ДДС, с които налогът се намалява до 9 на сто за бирата и виното, туристическите услуги, автобусните екскурзии и спортните съоръжения.

Предложението беше направено от депутати от „Обединени патриоти“ и получи подкрепата на ГЕРБ, „Воля“ и част от социалистите. Мярката има временен характер – ще се прилага от 1 август 2020 г. до 31 декември 2021 г.

„Това е последният, финален етап от групата мерки в подкрепата на туристическия бизнес, който най-силно беше ударен от епидемията“, подчерта съпредседателят на ОП Валери Симеонов, който беше основният поддръжник на инициативата. Той напомни за предните намаления на ДДС в подкрепа на ресторантите, които според него вече оказвали положителен ефект върху бранша. „С бирата и виното ще завършим този свой жест в подкрепа на бизнеса“, отчете Симеонов.

Предложението разцепи парламентарната група на БСП. „Пиещите вино и бира това е много важно да го гласувате, тъй като всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и световните курорти и пият бира и вино. Включете и водката, това също върви през лятото“, иронично коментира соцдепутатът Румен Гечев. Той прогнозира, че България ще си има проблеми с Брюксел заради мярката. Оказа се обаче, че не всички негови колеги мислят по същия начин – част от тях гласуваха за идеята.

От ГЕРБ мълчаливо подкрепиха намалението на налога.  Направиха го обаче с неохота – при обсъждането на данъчното облекчение в парламентарната бюджетна комисия нейният председател – депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, обяви, че страната ще наруши евродирективата за ДДС – същият аргумент, с който излезе Румен Гечев.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?