Медия без
политическа реклама

Парламентът одобри критикуваните мерки за "вечния длъжник"

Патриотите обещаха да балансират предложенията при второто четене, за да не останат негативите само у кредиторите

Илияна Кирилова
Над 600 000 са дългогодишните производства срещу длъжници, обяви от парламентарната трибуна Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Въпреки критичните забележки, които получиха, ГЕРБ и „Обединени патриоти” прокараха на първо четене поправки в Закона за задълженията и договорите, засягащи фигурата на "вечния длъжник".

Предложението на управляващите гласи, че с изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията й, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Мярката няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Срещу инициативата се обявиха правосъдното и финансовото министерство, които смятат, че предвид дълго продължаващите изпълнителни производства, кредиторите няма да имат шанс да съберат вземанията си. И прогнозираха, че това ще стимулира недобросъвестните длъжници да поемат задължения, без намерение да ги изпълняват.

От парламентарното мнозинство обаче държат на проекта си. „Съгласно нашите данни над 600 000 са такива производства, които са дългогодишни, и това са стотици хиляди съдби. Много от хората, които са в това положение, предпочетоха да емигрират от България, за да могат да получават някакви сносни доходи зад граница, където съдия-изпълнителите не ги преследват”, обоснова предложението депутатът от ОП Искрен Веселинов. Той смята, че 10 години са достатъчен срок за кредитора, за да се удовлетвори от доходите и имуществото на длъжника.

По повод на дългите изпълнителни дела депутатът посочи: „Ние сме имали предвид дължината на тези производства и затова не сме изключили спирането на давността по време на дело, а само прекъсването.” Но посочи, че може текстовете да се прецизират на второ четене като изрично бъде изключен от 10-годишната давност периодът, в който се водят съдебни дела. „Ще намерим необходимия баланс, за да не останат негативите само у кредиторите”, обеща Веселинов.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?