Quantcast
Овергаз подписа с щатската Excelerate меморандум за газови доставки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Овергаз подписа с щатската Excelerate меморандум за газови доставки

Споразумението е за 1 млрд. куб метра втечнен газ годишно, който ще се регазифицира на терминала във Вльора
12 825

Американската „Екселерейт Енерджи Инк.“ и "Овергаз Инк.“обявиха, че са се споразумели да работят за  доставка на регазифициран втечнен природен газ (ВПГ, или LNG) на планирания терминал във Вльора, Албания.  Двете компании са подписали меморандум, който предвижда двете страни да договорят доставката на до 1 млрд.куб. метра регазифициран ВПГ годишно за 10 години.

Проектът на "Екселерейт" за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво не само за България, но и за съседни държави в региона. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора-Фиер.

 

„За много държави в южния коридор на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за втечнен газ във Вльора са отговор на спешните енергийни потребности на България и други балкански и европейски държави, свързани чрез Южния газов коридор", коментира Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на "Екселерейт". Той посочва, че споразумението с "Овергаз" е "първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона.“

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз", определя подписването на това споразумение като "феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите“. „Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в индустрията като "Екселерейт",  подчертава Иванов. 

Настоящото споразумение идва след предходни меморандуми между "Екселерейт", "Снам", "Албгаз" и между "Овергаз" и "Албгаз", чиято цел е да се използва потенциалът за сътрудничество при изграждането на газопровод от Терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.

 

Групата Овергаз

е създадена през 1991 г. "Овергаз" е най-голямата българска частна компания в областта на природния газ с водещи позиции в развиването и предоставянето на инфраструктурни услуги в областта на газификацията. Дейностите на групата обхващат цялата верига на проучване и развитие, доставка, разпределение и продажба на природен газ на едно и на дребно. „Овергаз Инк.“ АД е най-големият независим доставчик и участник на пазара на природен газ. Компанията първа придобива достъп до инфраструктурната мрежа, с което открива пътя за пазарна либерализация. Част от групата е "Овергаз Мрежи“  - най-голямата газоразпределителна компания в България, която към момента предоставя услуги на повече от 81 000 крайни клиенти, притежава над 2500 km газопроводи в България и има планове за бързо разширяване в близко бъдеще.

"Екселерейт Енерджи"

(Excelerate Energy, Inc.) е компания за ВПГ със седалище в САЩ, а именно в Удландс, щата Тексас. Основаната през 2003 г. от Джордж Б. Кайзер "Екселерейт" предоставя интегрирани услуги , свързани с ВПГ - от  регазификация от плаващи терминали (FSRU) до изграждане на инфраструктура за доставка на ВПГ. Екселерейт има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила , Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.

 

 


 

Още

Как Путин освободи България

28.09.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

15741
Енергийните компенсации трябва да са адекватни и справедливи

28.09.2022

205
Другата седмица ЕК обявява мерките срещу поскъпването на газа

22.09.2022

Обновена

4293