Медия без
политическа реклама

Отстъпката за бензин догодина ще е само за най-бедните

Правителството обмисля помощ и за ползващите обществен и жп транспорт

19 Ноем. 2022
От отстъпката за горивата през следващата година ще могат да се възползват само най-бедните
Илияна Кирилова
От отстъпката за горивата през следващата година ще могат да се възползват само най-бедните

Правителството ще продължи и догодина да компенсира високите цени на горивата, но от отстъпката ще могат да се възползват само най-бедните. Това стана ясно от интервю на вицепремиера по икономическа политика Христо Алексиев по Нова телевизия. В момента отстъпката от 25 стотинки на литър важи за всички граждани.

 "Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт. Работи се върху критериите и те ще бъдат обявени следващата седмица," каза той. Ще има компенсация и за хората, които ползват обществен и железопътен транспорт. "Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода. Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата", добави Алексиев.

Вицепремиерът се похвали, че откакто е дошъл служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки. "В момента България има най-евтините горива в цяла Европа. Те дори са по-евтини от тези в Сърбия", заяви той.

Кабинетът "Донев" е взел решение да отдели още около 40 млн. лв., за финансирането на сегашната отстъпка от 25 стотинки на литър до края на годината. Тази седмица стана ясно, че отделените преди това пари ще стигнат само до края на ноември.

 

Остъпката от 25 ст. за литър гориво при зареждане на бензиностанции ще приключи в края на ноември поради изчерпване на предвидения бюджет за компенсации. Това потвърди икономическият министър Никола Стоянов пред бТВ.

 

Още по темата