Медия без
политическа реклама

Министър Стоянов щедро обещава до 70 ст. отстъпка за горивата

Българските оръжейни заводи не могат да започнат да произвеждат продукция за Украйна, заяви министърът на икономиката

18 Ноем. 2022
Никола Стоянов
Никола Стоянов

Остъпката от 25 ст. за литър гориво при зареждане на бензиностанции ще приключи в края на ноември поради изчерпване на предвидения бюджет за компенсации. Това потвърди икономическият министър Никола Стоянов пред бТВ. 

Предишното правителство отдели в началото на юли 150 млн. лв. от държавния бюджет за този вид подпомагане, които стигнаха за четири месеца.

Според Стоянов предложението на служебния кабинет за законови промени, с които да се изземе свръхпечалбата от фирмите в сектора с горивата, е по-добра алтернатива за продължаване на помощта, отколкото с пари от бюджета. "Възможно е отстъпката да е два-три пъти по-голяма от тези 25 ст., но много зависи от финансовите резултати на фирмите и как точно ще бъде иззета печалбата", каза Стоянов.

Не е ясно как служебният министър на икономиката прави тези сметки за двойно и тройно по-големи отстъпки за горивата, при положение, че законопроектът, внесен в парламента от служебния кабинет, не може да донесе необходимите средства от облагане на свръхпечалбите на фирмите, които се занимават с нефтопродукти, природен газ и въглища. Самото финансово министерство обяви, че за финансовите резултати на фирмите за 2022 г. начело с "Лукойл Нефтохим" очаква постъпления от свръхпечалба от скромните 76 млн. лв.

В същото време ГЕРБ внесе свой законопроект за облагане на свърхпечалбата от вноса на евтин руски нефт и преработката му до горива с твърденията, че техният вариант може да доведе дори до по-високи отстъпки от над 1 лев за литър. Който и законопроект да гласува Народното събрание, нови компенсации за горивата може да се очакват чак след два месеца.

Министър Стоянов се похвали, че благодарение на преговорите, които служебният кабинет води с "Лукойл", сега цените на дребно били паднали "стабилно под 3 лева на литър" - вероятно, имайки предвид бензина. 

Той обаче не бе запознат с предстоящото въвеждане от Еврокомосията на търговия с квоти въглеродни емисии и за транспортните горива, което сериозно ще ги оскъпи. От Българската петролна и газова асоциация преди дни предупредиха, че промяната влиза в сила от края на 2025 г. и ще вдигне цените на горивата със 70-80 стотинки за литър.

ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ИЗНОСИТЕЛ НА ТОК

Служебният министър на икономиката не очаква проблеми с производството на електроенергия, каквито бяха изразени от различни политически партии заради ангажименти на страната ни за намаляване на вредните емисии на въглищните централи в плана за възстановяване и устойчивост.

Напротив Стоянов очаква България да стане още по-голям износител на ток в следващите години. Той посочи, че има заявени големи инвестиционни проекти за производство на електричество у нас. Като пример даде германска компания, която смята да инвестира 1 млрд. евро във фотоволтаична централа. Всеки момент ще подпишем с този инвеститор меморандум, каза Стоянов. Интерес към подобни инвестиции имало и от Франция и Китай.

ОРЪЖЕЙНИТЕ ЗАВОДИ С ПОРЪЧКИ ЗА 2-3 ГОДИНИ НАПРЕД

Българските оръжейни заводи няма как да започнат да произвеждат продукция, с която страната ни да помогне на Украйна, обясни още служебният министър на икономиката. Повод за коментара му стана гласуваното от Народното събрание решение за предоставянето на военна помощ на Украйна. По думите му тази помощ ще бъде единствено от резервите на Министерство на отбраната.

"Няма как заводите ни да започнат да произвеждат нещо, което пък от своя страна веднага да почне да се изнася. Те са натоварени с други поръчки за две-три години напред, имат си срокове, които трябва да изпълняват, както и неустойки. Ще е абсолютен форсмажор, ако парламентът реши те да спрат да обслужват другите договори и да започнат работа по производството на оръжия за Украйна", каза Стоянов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата