facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Отдавна пророкуваният П.М. бе издигнат за шеф на КЕВР

Пламен Младеновски бе предложен официално от ГЕРБ
Обновена
8 359
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Скоро КЕВР ще има нови членове, а председател вече няма да е Иван Иванов.

Пламен Младеновски е предложението на ГЕРБ за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Името му бе съобщено от партията преди десетина дни, а днес кандидатурата бе внесена официално в Народното събрание. Това е и единствената кандидатура за поста. В момента тече процедура по подмяна на част от членовете на КЕВР заради изтекли мандати, включително на председателя Иван Иванов.

Младеновски е шеф на дирекция в регулатора. Не е широко популярен, но отскоро с него са свързани два любопитни факта. Първият - изборната процедура бе съпътствана от поправка в Закона за енергетиката, според която изискваният досега за поста управленски стаж от 10 години (7 в ресора) бе смъкнат на 5 години. А Младеновски започва работа в КЕВР през 2013 г. Вторият факт е, че бившият омбудсман и настоящ опозиционен партиен лидер Мая Манолова разкри чрез инициали връзката между законовите промени и конкретния човек. Още преди ГЕРБ да споменат за фаворита си, тя написа във Фейсбук: "Променят цял закон, за да си сложат приближен човек начело на КЕВР. Човек с всичко на всичко 5 г. стаж ще може да определя цената ни за ток, вода, парно. Кой е П.М. и ще стане ли той шеф на енергийния регулатор?"

 

ДРУГИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Двама от досегашните членове на комисията - Владко Владимиров и Евгения Харитонова, са предложени за нов мандат. Издигнати са съответно от НФСБ и ГЕРБ, а ресорът им е енергетика. За същата позиция ГЕРБ са номинирали още Георги Добрев, който е служител на Български енергиен холдинг, а и Валентин Терзийски, който в момента е в ръководството на „Топлофикация-София“. „Воля“ пък се спира на бившия шеф на дружеството Кремен Георгиев. Досегашният член Димитър Кочков е предложен от БСП за комисар във водния сектор. Кандидатите ще бъдат изслушвани другата седмица в парламента.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК

01.08.2020

Обновена

6896 124
Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа от конкурса

06.07.2020

Обновена

4012 15
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца

01.07.2020

Обновена

4245 30

Коментари

soika prismehulka

следене

soika prismehulka

весела ивчева

Epikur

 

   Дали ще монтират тази пионка, или друг за когото е важна партията ГЕРБ, а не  проблемите на населението, едва ли ще промени нещо. Онзи полудементен стар човек Иван Иванов, също не ставаше за нищо, освен да слугува на властите и си получава огромната заплата. В случая Манолова е знаела за нещо повече от обикновените хора, но какво от това? Просто парламента  подчинен на Тулупа, прави всичко по неговото желание и в негов интерес. Като се започне с ръководещата го проста кърджалийска пу-ка и се стигне до последната герберска пу-ка. 

Under_My_Thumb

Манолова: КЕВР и Борисов излъгаха хората, че цената на тока ще падне

От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Премиерът и енергийният регуулатор излъгаха хората, че цената ще падне.

Това заяви Мая Манолова по време на посещение в Разград.
КЕВР и Борисов излъгаха хората, че ще се намали цената на природния газ, така че цените на електроенергията и парното в сметките на хората също да се намалят. В Разград вместо да е намалена цената на тока с 2 %, ще бъде увеличена с 0,5 %. От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Той носи отговорност.

Неудобната истина, която КЕВР скри от гражданите, е, че вместо цените на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. да бъдат намалени спрямо 1 юли 2019 г. поне с 25-30 %, те намаляват средно с 12,69 %, допълни Манолова.

Причината за това е, че в цената на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. разходите за природен газ са изчислени по прогнозна цена, определена от КЕВР в размер на 30,50 лв./МВтч без ДДС, а не по 19,10 лв./МВтч без ДДС, което е с 11,40 лв./МВтч или с 60 % по-висока за потребителите в сравнение с цената за топлофикациите, подчерта Манолова.

Днес до края на деня се очаква депутатите от ГЕРБ да предложат Пламен Младеновски да е новият шеф на КЕВР, каза още Манолова. Тя припомни, че управляващите промениха закона специално за него, така че изискването за професионален стаж за председател на КЕВР вече не е 10 години, а е 5 години.

След като партията на Борисов променя закона за определен шеф на КЕВР, Борисов вече не може да си измие ръцете с КЕВР, допълни Манолова.

Хулиган

Както гласи класиката:

Ало, Иван Иванов ли е?

Не, Пламен Младеновски.

Нищо. И на него да му опрашат майката...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vkarahme-teca-v-pwtia/

 

Влез или се регистрирай за да коментираш