Медия без
политическа реклама

НСИ отчете отрицателна инфлация през септември

Икономисти успокояват: няма основания за рязко поскъпване на горивата

16 Окт. 2023
Илияна Кирилова

Отрицателна инфлация през септември от минус 0.1% отчете НСИ. Така на годишна база индексът на цените на стоките от потребителската кошница пада до 6.3% - най-ниската стойност за последните две години.

Минусовата инфлацията през септември може да се обясни с края на туристическия сезон, защото групите стоки, които отбелязват най-голямо намаление на цените, са развлеченията - минус 10.1%, и ресторанти и хотели - минус 1.9%.

При всички останали стокови групи се отчита ръст на цените. Храните и безалкохолните напитки, които са с най-голяма тежест в потребителската кошница, са поскъпнали средно с 0.5%. Транспортните услуги - с 4%, а образователните (заради началото на учебната година) - с 4%.

 

 

Сред хранителните стоки НСИ отчита най-съществен спад на цените през септември на зрял лук, пипер, грозде, моркови, ориз,  риба, ябълки, кафе, олио, масло, мляко, брашно, хляб „Добруджа“, леща.

В същото време домати, краставици, зеле, тиквички, патладжан, чесън, маслини, колбаси и свинско месо продължават да поскъпват. 

Транспортът поскъпва, защото през септември са се увеличили цените на дизеловото гориво - с 6.2%, газ пропан-бутанза ЛТС - с 4.8%, на бензин А95Н - с 4.5% и на А100Н - с 3.8%.

ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

Избухването на военния конфликт на територията на Израел и Ивицата Газа породиха тревоги, че проблемът с поскъпването на горивата тепърва ще се задълбочава заради повишение на котировките на петрола. 

Повечето икономисти обаче успокояват, че ако конфликтът се ограничи само между Израел и Газа, няма основание за поскъпване на суровия нефт. В първите дни на военния конфликт действително цената на петрола на международните борси се повиши, но след това падна.  Днес котировките за сорт Брент, който е референтен за европейския пазар, се понижиха с 36 цента или 0,4 на сто до 90,53 долара за барел. Американският лек суров петрол загуби 37 цента или 0,4 на сто до 87,32 долара за барел.

"Войните и политическата нестабилност несъмнено имат влияние върху цените на петрола и други суровини, но има и други фактори, които определят ценообразуването. Въпреки скока в цените на петрола през изминалата седмица, те остават по-ниски в сравнение със средната за септември. Прекалено опростено е всичко да се пише на сметката на Близкия Изток", коментира икономистът Лъчезар Богданов. 

Той призова към трезвен анализ на международната обстановка, а не необмислено разпалване на страховете относно цените на горивата.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация очерта три сценария за развитие на конфликта.

"Единият е нещата да останат в този размер. Това означава сухоземна операция в ивицата Газа, което би оставило цените на нива, подобни на тези, които виждаме днес. Вторият вариант е да има една проксивойна между Израел и един от доставчиците на пазара на суров нефт Иран. В такъв случай вероятно ще видим стойности на петрола малко под 100 долара. Третият и най-лош вариант е да видим една регионална война около Израел. Или спиране на танкери от Иран. Ще видим високи стойности. Някои анализатори говорят за 150-160 долара“, обясни Бенчев. 

Той обаче изключва бензин и дизел да достигнат 4 лева за литър.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

инфлация, горива

Още по темата