Медия без
политическа реклама

В НС привикват представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Депутатите от временната комисия искат да изслушат и шефа на ДАНС за доставяната суровина и готовата продукция

19 Юли 2022

Сформираната пред седмица временна комисия в Народното събрание за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до бургаската рафинерия  "Лукойл Нефтохим", реши да покани на изслушване шефа на ДАНС Пламен Тончев, както и представителя на държавата в компанията Красимир Първанов.

Това приеха депутатите на първото заседание на комисията, чийто срок на дейност е 1 месец.

Освен това членовете на комисията днес уточняваха на кои институции какви въпроси да бъдат изпратени, за да разполагат депутатите с повече информация. Отговорите се очакват в 7-дневен срок.

Създаването на комисията бе по две паралелни искания на ГЕРБ и "Демократична България". За председател бе избран Андрей Михайлов от "Има такъв народ".

Народното събрание продължава да произвежда нови и нови анкетни комисии, които да ровят в българската енергетика. Две такива роди днешното пленарно заседание.

До Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) въпросите са свързани с производствата, които е образувала във връзка със злоупотреби в сектора, както и за злоупотреби с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поискано е в пълнота определение на КЗК, както и докладите от производствата на комисията, съобщи БТА. От КЗК се очакват данни за доставните цени в "Лукойл Нефтохим Бургас" и количествата суров петрол, които рафинерията получава.

Агенция "Митници" трябва да предостави докладите от извършените проверки на "Лукойл Нефтохим Бургас". Изискана е информация по отношение на материалните отчетности на рафинерията - данни за свободното обръщение на суровини и материали, справка за осъществените износи, информация за бракуваните продукти, както и за броя на танкерите и обемите на суров петрол, който се преработва в рафинерията в Бургас

Андрей Михайлов препоръча на всички членове на временната комисия да се запознаят със секретния доклад от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в който се съдържа информация за доставните цени и количества петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас". 

Членът на временната комисия Александър Йорданов от ГЕРБ изтъкна, че има интересни анализи в секретния доклад на ДАНС и по отношение на реализираната готова продукция.

Мартин Димитров от "Демократична България" призова веднага след изслушването на председателя на ДАНС да бъде поканен и представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" Красимир Първанов. Петър Кънев от БСП смята, че трябва да се изиска отговор на въпроса какви са правата на т. нар. златната акция в "Лукойл Нефтохим Бургас". 

Малко преди падането на правителството от власт се разбра, че държавата ще смени представителя си в компанията, но впоследствие се оказа, че не са готови критериите за избор на нов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата