Quantcast
Номерът на ГЕРБ с помощите за ток не мина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Номерът на ГЕРБ с помощите за ток не мина

След ялова дискусия енергийната комисия в НС не прие идеята за 100% компенсации за болници, училища, ясли, храмове и т.н.
4 853

Парламентарната комисия по енергетика заседава цял предиобед в ялови усилия да измисли мерки за спасяване на общини, болници, училища, ясли, църкви, музеи и т.н. от капана на високите цени на електроенергията. Става дума за особена група потребители, които са зависими от държавния бюджет, не формират печалба като фирмите, но се водят "стопански" консуматори и плащат прескъп ток също като бизнеса. Проблемът е още по-сериозен, защото бюджетът за тази година още не е приет и всички звена, които са на издръжка на хазната, трябва засега да се вместват в разходите си от 2021 г., когато сметките за електроенерия бяха буквално в пъти по-ниски. 

За съжаление дискусията в Народното събрание по болната тема бе повече театрален спектакъл,  режисиран от ГЕРБ, отколкото търсене на работещи решения. Хората на доскоро управлявалата партия внесоха откровено популистки проект, което предвижда всички изброени по-горе институции да получат 100% компенсация, която да покрива цялото поскъпване на тока за половин година. Оказа се, че никой няма разчети колко би струвала такава мегаподкрепа и дали е по силите на държавната хазна. 

Скокът на цената на енергията доведе до позабравени проблеми в общините. Сметките за ток са непосилни, а неизбежните икономии се стоварват тежко върху редовите хора - улиците стават тъмни, служители работят на студено, вихрят се съкращения, цените масово се вдигат. Общински служители коментират, че

Вносителите на предложението  (кой знае защо техен основен говорител бе бившият министър на туризма?! и настоящ депутат Николина Ангелкова) обясниха, че нямат разчети, защото е работа на изпълнителната власт да направи изчисленията. Оказа се, че късно снощи на депутатите са пратени по мейла становищата на две министерства - на финансите и на енергетиката. И в двете мнения се посочва, че предложеният от ГЕРБ "механизъм" е неприемлив. Драгомир Стойнев от БСП и други депутати отбелязаха, че ГЕРБ са се "объркали" и че няма нужда парламентът да се занимава с компенсации и помощи, защото това е тема за изпълнителната власт. 

Не е тайна, че управляващите имат своя визия за туширане на тази криза, но още няма никакви детайли какъв е техният план - освен ще се се прави някакъв общ пул за осигуряване на ток на приемливи цени.

На заседанието - говорилня бяха поканени представители на общините, на социални и учебни заведения, на религиозните институции, които повтаряха добре познатия вече проблем - не могат да си плащат сметките, защото са прекалено високи. Чуха се плахи гласове, че тези звена, които не са търговски предприятия, трябва да се върнат на регулирания пазар, където сега са само домакинствата.  Други скромно предложиха високите сметки да се разсрочат - поне до приемането на новия бюджет. 

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки в помощ на местните власти, които не могат да плащат високите сметки за електроенергия. Подобна мярка е общинските болници, училища, детски градини и социални структури да се третират като битови потребители, призо

След 2 часа и половина проектът на ГЕРБ бе отхвърлен, но със странно гласуване - само 7 депутати го подкрепиха, против нямаше, а цели 12 се въздържаха. Не се разбра защо дузина членове на комисията избраха позицията "пас" - вероятно са решили, че не е "удобно" да гласуват съвсем против идея за подпомагане.  

А всъщност от ГЕРБ просто се опитаха да повторят номера си с мораториума върху цените на тока, когато "изпързаляха" управляващите да подкрепят тяхно нескопосано предложение. Този път не им се получи. 

Ключови думи:

ток, компенсации, НС

Още

Компенсациите за скъпия ток за фирмите ще продължават до края на март

02.02.2023

176
ГЕРБ, ДПС и Възраждане провалиха компенсациите за потребителите на газ

26.01.2023

9144
Помощи за транспорт за бедните заменят 25 ст. отстъпка за горивата

12.01.2023

МИЛА КИСЬОВА

21804