Quantcast

Медия без
политическа реклама

Не се вижда краят на задръстванията по тунелите на магистрала "Хемус"

Предстои ремонт на други два участъка, на обща стойност 90 млн. лв. с ДДС

08 Дек. 2022
АПИ

Задава се нов ремонт на тунели по магистрала "Хемус", по която и без това шофьорите непрекъснато чакат на километрични опашки при тунелите. На сайта си Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви, че са получени общо 12 оферти за основен ремонт от лятото на 2023 г. на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове".

Общата индикативна стойност на поръчката е 75 475 000 лв. (90 570 000 лв. с ДДС).

Според съобщението на АПИ, с ремонта "ще бъдат осигурени необходимите условия за безопасност на движението в тунелните съоръжения, в съответствие със съвременните изисквания за обектите, разположени по основната TEN-T мрежа, включваща най-важните международни връзки в ЕС."

Същевременно така и не е приключил ремонтът на тунел "Витиня", съобщават от АПИ пред Dir.bg и допълват, че се очаква това да стане до края на декември. Само че тази реконструкция трябваше да е приключила още преди 2 години.

А с новите два ремонта километричните задръствания по магистрала "Хемус" ще продължат поне до началото на 2025 г. , тъй като срокът за приключване на работите и по "Топли дол" и по "Правешки ханове" 18 месеца.

Реконструкцията на двата тунела е обособена в две отделни поръчки, съобщава АПИ. 

За "Топли дол" са оворени са 6 оферти: на "Геострой", "Трейс Груп Холд", ДЗЗД "Топли дол" ("Автомагистрали" ЕАД и "ГБС - Инфраструкторно строителство" АД), ДЗЗД "Топли дол Хемус" ("ДЖИ ПИ ГРУП" АД и "Европейски пътища" АД), "ОРС - Инфраструктура" и "ИСА 2000" ЕООД.

Индикативната стойност на този ремонт е 35 650 000 лв. без ДДС.

За "Правешки ханове" също има шест оферти: на Геострой", "Трейс Груп Холд","ГБС - Инфраструкторно строителство" АД, "ОРС - Инфраструктура","ИСА 2000" ЕООД и ДЗЗД "Правешки ханове" ("ДЖИ ПИ ГРУП" АД, "Европейски пътища" АД и "Автомагистрали" ЕАД);

Прогнозната стойност е 39 825 000 лв. без ДДС.

Само преди няколко дни служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков разказа пред депутатите плановете на кабинета за довършване на зациклилото строителство на "Хемус". Но стана ясно, че дори и най-напредналите лотове по трасето ще са готови не по-рано от 2024-25 г.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков разясни пред депутатите плановете на служебния кабинет за довършване на зациклилата магистрала "Хемус".

 

Още по темата