Медия без
политическа реклама

Министърът на туризма забрани да се говори лошо за България

Илин Димитров предлага всички министерства да черпят важните си гости с "вино с история"

24 Авг. 2022
Големият проблем за туризма в България е, че няма бранд, смята служебният министър Илин Димитров.
Илияна Кирилова
Големият проблем за туризма в България е, че няма бранд, смята служебният министър Илин Димитров.

Служебният министър на туризма Илин Димитров си самовъзложи големи задачи, сякаш не е във властта за малко, а е член на редовно правителство с 4-годишен мандат. На първата си среща с медиите той обеща нови стратегии и закони, поиска поне 100 млн. лева за туристическа реклама на България, обяви, че ще прави гаранционен фонд за туристите с провалени екскурзии и почивки, зарече се да обедини вечно спорещите помежду си браншови организации.  

Младият министър заяви днес пред Нова тв, че е крайно време да спре говоренето на негативни неща за България и страната ни да се представя единствено "в добра конотация". "Няма да чуете грък или турчин да говорят лошо за техните държави, а в България това си го позволяват включително шефове на туристически асоциации", поясни Димитров. Той даде и алгоритъм за позитивното говорене занапред - според него рекламата на България трябва  да акцентира върху шест-седем ключови думи – чистота, природа, слънце, море, СПА, винен, културен туризъм.

Парите за рекламиране на България като туристически рай трябва сериозно да се увеличат, защото в момента за тази цел отивали само 12 млн. лева, което било едва 0.02% от брутния вътрешен продукт, подчерта министърът, като уточни, че сумата трябвало да е поне 100 млн. лева. 

И той като предшествениците си обяви, че ще прави нова маркетингова стратегия, която ще се фокусира върху привличането на туристи от чужбина.

Министърът смята, че всички държавни служби трябва да "унифицират" подаръците, които важните гости получават по протокол, като се наблегне на популяризиране на културното ни наследство. ""Протоколните подаръци трябва да представят историята и културата ни. Трябва да представяме българско вино с хубави етикети, представящи нашата история", даде пример Димитров.

Макар и за малко министър, Илин Димитров обяви, че се заема с обединяване на многобройните туристически асоциации, разроени през годините, което включва и писането на специален закон за единна браншова камара. На нея разчитал да работи за намаляване на сивия бизнес и нелоялните практики спрямо потребителите. 

Димитров обяви също, че ще подготви и Гаранционен фонд, който да изплаща обезщетения - тема, станала отново популярна по време на ковид-кризата и отменените пътувания. Досега министър на туризма не се е наемал да осъществи създаването на подобен фонд, защото няма единно мнение по въпроса как ще се пълни той - с пари от държавния бюджет или с отчисления от туристическите фирми, т.е. от самите потребители на туристическата услуга.

Служебният министър на туризма лансира и нова инициатива - три министерства ще правят нов туристически Бранд България. За целта се създава работна група между Министерството на туризма, Министерството на културата и Министерството на земеделието, договорили тримата министри. Тази работна група ще обсъжда как едновременно да се популяризира българския туризъм, култура и земеделие у нас и в чужбина.

Димитров обаче избегна да коментира поставените въпроси за лошата инфраструктура в курортите, липсата на паркинги, проблемите с почистването, своеволията на концесионерите на плажове. Единствено посочи, че се търси решение на проблема с безбожно скъпата медицинска грижа в морските курорти, като били осигурени три допълнителни линейки и 12 лекари към общинските медицински центрове.

Друга идея на служебния министър на туризма е изработване на интерактивна карта, която да комбинира всички видове туризъм, местни пазари за храни, където всеки един посетител да може да се ориентира. Единната карта за туризъм щяла да бъде част от следващото усъвършенстване на националния туристически портал bulgariatravel.org. Този портал бе създаден през 2011 г. и отнесе много критики за скъпото му изработване и надграждане със съмнително качество. Както става ясно, няма и голям ефект от него.

Идеята за интерактивна туристическа карта прилича и на инициативата на предишен министър на туризма - Марияна Николова - да спасява бранша с традиционно българско меню. Пловдивският университет по хранителни технологии изработи такова меню с над 100 ястия, характерни в различните региони в страната, но не ясно някой ресторантьор или хотелиер да се придържа към него. Безплодно се оказа и приложението на Николина Ангелкова за търсене на свободни чадъри по българските плажове.

На фона на идеите си за подпомагане на туристическия бранш у нас служебният министър Илин Димитров отчете, че все още оборотите през летния сезон са с 20% под най-силната 2019 г. Броят на българите посетили Черноморието тази година се запазва на нивото от миналата година, но се увеличават пътуванията на българи в чужбина, основно в Гърция и Турция, посочи министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата