Медия без
политическа реклама

Министърът на туризма брани 9% ДДС за ресторантьорите

Секторът изсветля - декларира два пъти повече приходи и печалба, обяви Илин Димитров

08 Май 2023
Илин Димитров

Служебният министър на туризма Илин Димитров се обяви за запазване на ниската, 9%-на ставка на ДДС за ресторантьорите. Според него връщането на 20%-ия налог ще бъде грешка, която застрашава сектора от фалити.

Димитров защити ресторантьорския бранш на фона на дебатите, които се водят от политици, икономисти и финансисти как да бъде свита огромната дупка в бюджета. Самият служебен финансов министър Росица Велкова призова да бъде възстановено облагането с 20% ДДС за някои стоки и услуги, които получиха преференция по време на ковид-пандемията и последвалата висока инфлация.

"Ако парламентът реши да върне 20% ДДС за ресторантите, то депутатите ще трябва да обяснят защо фалират механично бранша. Това не се прави сега преди сезона", заяви Димитров пред БНР.

По думите му намаляването на данъка е работеща мярка, която е изсветлила ресторантьорския бизнес. Това показвали и данните на НАП - заведенията правили двойно повече приходи отпреди пандемията и плащали два пъти повече данък печалба. 

Действително данни на НАП показват, че оборотите на заведенията са скочили двойно през 2022 г. в сравнение с предковидната 2019. Двойно по-висока се очертава и печалбата за 2022 г., ако се съди по авансовите вноски на фирмите. Например оборотите на ресторанти и заведения за бързо хранене през 2019 г. са били 2.222 млрд., а на баровете и кафенетата - 581 млн. лв. През 2022 г. те вече скачат съответно на 3.584 млрд. лв. и 727.2 млн. лв. В същото време платеният от заведенията за хранене данък печалба преди пандемията е бил 18.9 млн. лв., а през 2021 г. е 42.6 млн. лв. За питейните заведения ръстът е от 5.4 млн. лв. през 2019 г. на 8.1 млн. лв. данък печалба през 2021 г. 

Причината за нарасналите обороти обаче може да са доста по-високите цени за консумация в заведенията в сравнение с 2019 г. А силният ръст на печалбите се дължи на разликата, която влиза в джоба на ресторантьорите от намаления от 20 на 9% ДДС. По-ниската ставка, въведена в средата на 2020 г., по никакъв начин не бе отразена в цената на услугата за крайния потребител.

Министър Димитров изрази увереност, че вдигането на ДДС за ресторантьорите няма да се случи. Той обясни, че е провел срещи с парламентарните групи и с тях са обсъждали точно тези 9%. Още в предизборните си кампании, политическите сили обявили, че няма да вдигат данъка. Освен това всички държави около нас, с които се конкурираме за туристи, имали ниски ставки за ресторантьорските услуги.

"Ако все пак се стигне до премахването на 9% ДДС, то това трябва да стане с ясен времеви хоризонт. Примерно да се каже, че следващите две или три години ДДС ще бъде възстановен на 20%. Защото в средата на сезона това е невъзможно - вече има обвързани плащания, има подписани договори", каза Димитров.

В същото време министърът на туризма призова, ако се стигне до гласуване на нов бюджет в Народното събрание, да бъде завишен бюджетът за туристическа реклама на страната. От край време Димитров обяснява, че България трябва да харчи поне 100 млн. лв. за реклама. В момента годишният бюджет е 18 млн. лв.

"Ще се борим за повече пари за реклама, но това да става стъпаловидно и да е обвързано с резултати. Примерно, ако се завиши ресурсът с 10 млн. лв. тази година, да се види какъв е ефектът от тях - дали се е отразило на брутния вътрешен продукт и едва тогава да се пристъпва към следващо увеличение", обясни Димитров. 

Служебният министър на туризма очаква това лято той очаква това лято от 5 до 7% ръст на сектора в сравние с предковидната 2019 г. "Взехме си поука миналата годината и вече рекламираме по по-различен начин - рекламираме в държавите около нас, които са в същата геополитическа ситуация, т.е. в близост до военни действия", каза Димитров. 

Още по темата