Quantcast
Министър Василев: ГЕРБ подвежда, не въвеждаме 15% данък печалба | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министър Василев: ГЕРБ подвежда, не въвеждаме 15% данък печалба

8 175
Брифинг на финансовия министър Асен Василев

Брифинг на финансовия министър Асен Василев

Posted by bTV Новините on Monday, July 5, 2021

България няма да въвежда 15% корпоративен данък, данъкът остава 10%. Това обяви министърът на финансите Асен Василев на извънреден брифинг по повод оповестеното по-рано днес на пресконференция на ГЕРБ. Той определи като "злонамерени" и "целенасочени лъжи" твърденията на ГЕРБ, че България тихомълком се е съгласила с предложението на ОИСР и Г-20 да се уеднакви ставката за данък печалба във всички страни в размер на 15%.

На пресконференция днес ГЕРБ попита кой разреши корпоративният данък у нас да се вдигне до 15%. Томислав Дончев обвини служебното правителство, че се държи като избрано от парламент с хоризонт поне два мандата. Той посочи, че на 30 юни като 17 точка от дневния ред МС е гласувала позиция да подкрепи инициативата на ОИСР, без обществено обсъждане и без оценка на въздействието. Това е 50% вдигане на данък печалба, казаха от ГЕРБ.

"Минималната данъчна ставка от 15% ще важи евентуално в бъдеще само за транснационални дигитални компании с обороти над 20 млрд. евро като "Google" и "Amazon", както и за международни компании, които работят в повече от една държава, и имат обороти над 750 млн. евро. И при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където данъчната ставка трябва да бъде наложена. Нито една българска компания няма да бъде облагана с 15% у нас, дори и да има обороти над 750 млн. евро. Т.е. оставаме на 10% данък", заяви министър Василев.

Все пак Василев посочи, че у нас подобна промяна би засегнала няколко мултинационални компании, като например търговските вериги. Предложението на ОИСР не се отнася за финансови компании като банки.

Той поясни, че разговори за единна корпоративна данъчна ставка се водят от повече от четири години, като идеята е да се преустанови избягването на данъци от международните компании, които оперират в различни държави. "Този процес ще продължи още поне 4 години, защото трябва да се вземе решение от Европейската комисия, да се приемат евродирективи. Процедура трябва да се одобри и от националното законодателство", заяви още Василев.

Предложението на ОИСР е прието от 130 държави. Три европейски страни са против него - Ирландия, Естония и Унгария.

 

Ключови думи:

Асен Василев

Още

Кабинетът ще отмени местенето на чиновници в МФ и МС

09.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6399
Заплатите - увеличени, реформите - заметени

02.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

7058
БСП прехвърли на парламента отговорността си за правителство

26.07.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5655