Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър Петков разкри гигантски далавери и при ремонта на язовирите

2,3 млн. лв. са платени за ремонт на язовир без вода в нищото, съобщи министърът

12 Юни 2021Обновена

Служебният министър на икономиката Кирил Петков разкри гигански далавери и при ремонтите на язовири, за които са платени половин милиард лева от бюджета. Парите бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ през 2018 г. за спешен ремонт на 400 язовира. Три години по-късно се оказва, че ремонтираните язовири са едва 10. При ремонтите има скандално завишени цени и безумни обекти без никаква значимост за населението. И тук парите се претакват без обществена поръчка от едно държавно дружество без никакъв капацитет - "Монтажи" ЕАД - към частни компании. "Това за мен е корупция и ще дам тези случаи на прокуратурата", обяви Петков. 

Както "Сега" писа, 500-те милиона бяха отпуснати като увеличение на капитала на "Държавната консолидационна компания" с аргумента, че е  необходим спешен ремонт на 400 язовира. ДКК прехвърли авансово тези пари на дъщерното си дружество "Монтажи", което години наред държи част от милионите по банкови сметки, а другите превежда като аванси на избирани натъмно фирми. 

"Следвана е същата схема като при държавната фирма "Автомагистрали". Едно дружество без капацитет превъзлага на 6 външни фирми. Министерство на икономиката реално няма поглед върху работата на "Монтажи", защото то е дъщерно на ДКК и работи под нейн контрол. Поисках списъка на приключените 10 обекта и посетих първия от тях. Реших, че когато искаш да се похвалиш с нещо, на първо място ще сложиш най-добрия обект. Какво се оказа - малко водоемче до Ловеч в средата на полето, без близки населени места и без вода. Това е обект без никакъв смисъл", разказа министър Петков. За този водоем - който всъщност се състои от малко поточе, вливащо се в локва, са платени 2 млн. и 350 хиляди лева. Екипът на министъра е проверил количествено-стойностните сметки, като се оказва, че цените са завишени в пъти. "Цената на бетона е дадена 220 лв. на кубичен метър, а получихме от същия търговец оферта за 107 лв. Цената за транспорта е 1,16 лв. тон /километър, а реалните цени са около 20 стотинки, или 5 пъти по-ниско. Това за мен е корупция", коментира Петков. Той уточни, че в изпълнение на решението за ремонтите на язовирите са сключени 266 договора с шепа фирми - 6 на брой, като реално се работи само по 100 обекта, а завършените са 10. 

Във видеото с проверката на министър Петков се вижда и странно съоръжение с пластмасова бутилка от безаколкохолна напитка: "Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата. Забелязваме едно съоръжение с бутилка на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това", допълни Петко

"В случая с ремонтите на язовирите има и друга особеност - ДКК е допълнила отпуснатото от държавата финансиране от 500 млн. лв. със заем от 130 млн. лв., взет от Българската банка за развитие. Така преди да вляза в контрол на банката, не мога да вляза в ДКК", коментира още Петков. Според него заемът с ББР за ремонтите на язовирите трябва да се преструктурира, да има директен контрол от страна на Министерство на икономиката върху дружества като "Монтажи" и да не се позволяват сделки без търгове. 

 

В ОТГОВОР

Часове по-късно бивши министри и депутати от ГЕРБ извикаха телевизиите на място в ловешкото село Голец, където се намира язовир "Пазар дере", за да съобщят, че разкритията на Кирил Петков всъщност са "тежко подвеждане на обществото" и, че служебното правителство действало като предизборен щаб на кандидата за втори мандат президент Румен Радев. "До преди няколко дни язовирът е бил пълен и след това е умишлено източен, за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото", твърди бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Пред журналисти той показа разпечатки с данни от електронни контролно-измервателни уреди, според които на 31 май язовирът е бил пълен.

В репортаж на бТВ обаче местни жители на с.Голец заявиха, че откакто е ремонтиран през 2018 г., язовирът стои празен. Лъчезар Борисов обясни колко наложителен бил ремонтът на това съоръжение, защото той на няколко пъти заливал главния път Варна-София и земеделските земи край него. Високата цена на бетона той оправда с това, че не бил обикновен бетон, а хидроустойчив. Нито Борисов, нито бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков не успяха да разяснят каква е ролята на странното съоръжение с бутилката. "Може да е пропуск, контролният орган да каже", заяви Нанков.

 

АДВОКАТ НА ДЯВОЛА

Кирил Петков коментира и твърдението на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, че правителството подготвя удар върху бизнеси, използвайки санкциите на САЩ по закона "Магнитски" и на практика заменя една корупционна схема с друга.

"Изпитвам съжаление да чуя подобни думи от Митов, защото ми звучи като адвокат на Пеевски и Божков. Правителството прие силно ограничена дефиниция за свързани лица в опит да предпази коректните фирми и държавните органи да не пострадат от санкциите", коментира Петков. 

Още по темата