Медия без
политическа реклама

Министър: Нашите мерки предизвикаха напрежение с Израел

Над 100 000 резервации има за следващите два месеца в зимните ни курорти

20 Яну. 2022
Христо Проданов
БГНЕС
Христо Проданов

Имаме над 100 000 резервации за следващите два месеца. Затваряне на Северна Македония, Сърбия, Турция и Израел означаваше приключване на зимния сезон. Това коментира тази вечер пред Би Ти Ви министърът на туризма Христо Проданов. Той публично благодари на здравния министър проф. Асена Сербезова за разбирането, след като е провел дълъг разговор с нея за заповедта с ограничения по границите в началото на седмицата.

Проданов твърди, че действалите по-рано ограничения са предизвикали дипломатическо напрежение с Израел. От посолството предупредиха, че не искат да бъдат третирани като втора-трета ръка хора, обяви министърът. Той смята, че без реакция е щяло да се стигне до дългогодишни последствия. "Инвестирали сме много пари за реклама на този пазар и при такова решение те заплашиха, че занапред ще ни сложат в черния списък, образно казано, така че България да не се ползва като дестинация", каза Проданов.

Министърът се изказа и на тема смисъла от ограничения, въпреки че призна, че не разбира от овладяването на пандемията. "Коронавирусът е навсякъде. Дори да затвориш от някоя държава, това не помага. Помагат мерките и стриктното им спазване, но те трябва да са еднакви за всички", коментира той. На тема обсъжданите в момента по-строги ограничения като отново да се въведе вечерен час за заведенията и да се ограничи капацитетът им, Проданов повтори едно към едно аргументи, ползвани от ресторантьорите. "След 10-11 часа не ми се струва, че вирусът става по-агресивен и по-заразен. Ако намаляваме капацитета, не виждам логика в метрото да са човек до човека. Те вътре са наблъскани, а в същото време приемаме някакви мерки", коментира той.

След надигането на новата вълна в началото на този месец, България за кратко се затвори за чужденци от държави в червена зона извън ЕС, Великобритания, Швейцария и Европейското икономическо пространство. След протести на туристическия сектор заповедта на здравния министър бе променена и от днес у нас могат да влизат срещу съответните сертификати и тестове и граждани на Израел, Северна Македония, Турция и Сърбия.

 

СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

Сезонът върви доста добре и ако няма извънредна ситуация, нещата ще бъдат добре, прогнозира Проданов. Той смята, че сезонът ще е значително по-добър от миналогодишния, макар и да не стигне предпандемичните нива.

Като потенциал министърът на туризма се надява да разработи круизен туризъм по Дунав и повече къмпинги.

Ключови думи:

Христо Проданов, туризъм