Медия без
политическа реклама

Министър: Да мълчим за измамите, че ще спрат парите от ЕС!

Думите ми са извадени от контекст, нищо не крием от Европа, оправда се Десислава Танева

08 Юни 2020Обновена

Българската държава да крие, че се случват нарушения с парите от европейските фондове, защото в противен случай може Европейският съюз да спре финансирането. Това предлага министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година. Видео от заседанието е публикувано от сайта "Биволъ".

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (бел. ред. финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, заявява открито министър Танева.

Думите ѝ се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами, идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. В сдружението са постъпили 22 запитвания от членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа. 

„Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“, пита секретарят Георги Василев.

Десислава Танева му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления: „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби, и се компрометираме обвързано. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията...", уточнява обаче министърката.

Часове след като медиите подхванаха скандалния запис, Министерството на земеделието първо разпрати обширно прессъобщение, а след това Танева реши да свика и брифинг, за да обясни, че думите й са били извадени от контекста.

Тя изтъкна, че всъщност властите в България извършвали много проверки и така успявали да хванат измамите, в резултат на което субсидиите, поискани от фиктивни агропроизводители, били пренасочвани към добросъвестните.

При изискване от ЕК да се проверяват 5% от кандидатите за подпомагане, у нас през миналата година били проверени фантастичните 50%, допълни Танева.  Именно така били установени доста нередности, обобщени в справка на агроведомството. Според нея най-много измами са установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В Хасковско например проверките открили, че върху заявени 2744 декара за отглеждане на краставици няма и един зеленчук. 1520 декара с лук също се оказали фикция. Празни се оказали и 1037 декара бостани с пъпеши, а 542 дка, уж доматени насаждения, били тревясало поле. В област Пловдив най-честите нарушения били при доматите, картофите и пипера. Проверките показали липсващи домати върху 2368 дка, картофи – върху 470 дка, пипер – с 530 дка. В Плевенско най-много са измамите с доматени площи - 1240 дка без домати.

"В публикувания запис министър Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането", обясниха в съобщението си до медиите от МЗХГ. 

По-късно и Танева подчерта, че никога не се е изтъквала огромния брой проверки:  "За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители, не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства".

На брифинги присъства и шефът на фонд "Земеделие" Васил Грудев, който обясни, че България редовно изпраща в Брюксел доклади за субсидиите от ЕС и за проверките и че всички направени разходи за подпомагане на фермерите се проверяват и заверяват от Европейската комисия. 

 

СЪМНЕНИЯТА ОСТАВАТ

Но Георги Василев от асоциацията „Български пипер“ коментира пред "Биволъ", че европейската схема се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами. „60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на МЗХГ. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, твърди той.

Медувременно гражданското сдружение БОЕЦ съобщи, че изпраща разкритията на "БиволЪ" като сигнал до европейския прокурор Лаура Кьовеши. Екипът на Кьовеши обаче реално ще започне работа не по-рано от края на годината. 

 

ОТМЕНЕНА МЕТОДИКА

Година след като обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите за нарушения по Програмата за развитие на селските райони за периода от 2007 г. от 2013 г. Върховният административен съд (ВАС) в края на миналата седмица отмени и тази за 2014-2020 г. Според тримата върховни съдии новата методика е нищожна. Решението още не е качено на сайта на съда, но от там обясняват, че методиката отговаря на всички критерии за нормативен административен акт. А издалият я директор на Държавен фонд "Земеделие" не е овластен нито от конституцията, нито от законите да подписва нормативни административни актове. Той е действал като административен орган с властнически правомощия без изискуемата, в тази връзка, компетентност", гласи решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?