Медия без
политическа реклама

Медицински звена по морето искат от летовници 300 лева за инжекция

Министерството на туризма започва масирани проверки за цените по курортите

09 Авг. 2022Обновена
Служебният министър на туризма Илин Димитров доскоро бе депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на комисията по туризъм в 47-то Народно събрание
БГНЕС
Служебният министър на туризма Илин Димитров доскоро бе депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на комисията по туризъм в 47-то Народно събрание

Служебният министър на туризма Илин  Димитров ще инициира проверка на ценообразуването на медицинските услуги по морето. Това обяви самият той по повод многобройните сигнали от туристи, принудени да заплащат огромни суми за потърсена медицинска помощ по време на почивката си това лято в морските курорти.

"Има сигнали, че от туристи се искат по 200-300 лева за инжекция и не е ясно какво е нормативното основание за това", каза Димитров. Той вече е обсъдил проблема със здравния министър Асен Меджиев. Двамата са се разбрали да се осигури и по една допълнителна линейка за всеки един от черноморските курорти. По-късно ще се изгради Координационен център за спешна помощ на българското Черноморие, който ще бъде между Бяла и Бургас, но още не е решено къде точно, каза Димитров.

Министърът на туризма представи днес екипа и приоритетите си. Димитров доскоро бе депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на комисията по туризъм в 47-ото Народно събрание.

Сред първите неотложни задачи той посочи изчистването на всички неразплатени компенсации за хотелиерите, приютили украински бежанци. "Над 500 са жалбите за неразплатени десетки милиони левове, а целта е в края на мандата на служебното правителство на всяка жалба да бъде отговорено и дължимото на хотелиерите да е разплатено", каза Димитров.

Туристическият бранш се оплака наскоро, че все още има хотелиери, които не са получили пълните суми по мярката 40 лв. на ден на настанен украински бежанец за месечите март и април. Новите помощи от 15 лв. на ден за май и юни месеци започнаха да се изплащат едва в края на юли.

Друга спешна задача пред министерството на туризма е решаване на проблема със забавената категоризация на туристическите обекти. В момента има над 960 заявления, като от тях 780 са преписки и 180 броя комплекта документи за оценка, а целта е до края на мандата бройката да падне под 100, заяви служебният министър.

В рамките на своя мандат министър Илин Димитров ще подготви проект на Закон за гаранционния фонд за туроперататурите, както и  на Закон за единна браншова камара.