Quantcast

Медия без
политическа реклама

МАЕ настоя Европа незабавно да намали потреблението на газ

18 Юли 2022
РИА

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността или в противен случай рискуват "нормиране" на синьото гориво (тоест ограничаване) през най-студените месеци, съобщи БНР.

"Файненшъл таймс" цитира ръководителя на МАЕ Фатих Бирол, който казва, че съкращенията на руските доставки означават невозможност на европейските усилия да постигнат заложените цели. Бирол призовава правителствата "да отчитат всеки оставащ ден", за да запълнят съоръженията за съхранение на газ през следващите три месеца.

"Последните действия на Русия да намали още повече потоците от природен газ към Европа, съчетани с други

 

неотдавнашни прекъсвания на доставките, са код "червено" за ЕС.

 

Европа трябва да действа сега и да вземе предвид всеки оставащ ден", посочи той, добавяйки, че въпреки че високите цени вече са ограничили част от потреблението, "необходими са значителни допълнителни намаления на газовото потребление, за да се подготви Европа за предстоящата тежка зима", коментира Бирол.

Според последния анализ на МАЕ (агенцията действа като енергиен наблюдател за страните от ОИСР) Европа трябва да ограничи потреблението с 12 млрд. куб. метра от сега до началото на отоплителния сезон, или еквивалент на 130 танкера, пренасящи по море втечнен природен газ.

Призивът на МАЕ идва в момент, когато Брюксел трябва да обяви план през настоящата седмица за зимата, който

 

план ще препоръча мерки за страните от ЕС за намаляване на използването на природен газ.

 

Преговорите по този план продължиха през почивните дни, като се съсредоточиха върху това дали Европейската комисия може да приложи задължителни цели за намаляване на газа за държавите членки, съобщиха за "Файненшъл таймс" двама неназовани европейските представители.

Междувременно газът в Европа поевтинява слабо по време на търговията в понеделник, тъй като по-голямото производство на слънчева енергия ограничава търсенето на оскъдното синьо гориво.

Към 14.00 българско време фючърсите на нидерландския газ хъб TTF се понижават в рамките на деня с 2,3% малко под 156 евро за мегаватчас,

 

отстъпвайки с около 11% от 4-месечни ценови връх

 

около 187 евро за MWh, достигнат на 7 юли.

Междувременно турбината, която беше ключова част от тръбопровода "Северен поток 1" и която беше изпратена в Канада за ремонт, беше транспортирана със самолет до Германия, което се възприема като сигнал, че ЕС може да желае да я върне на руския "Газпром", за да избегне пълно спиране на доставките на руски газ. Засега няма сигурност дали на 21 юли Москва ще поднови доставките за Европа след края на десетдневната годишна профилактика на "Северен поток 1".

Още по темата