Медия без
политическа реклама

"Лукойл" ще продаде рафинерията си в Италия заради петролното ембарго

Търговското подразделение Litasco се разделя на две звена - в Женева и в Дубай

20 Окт. 2022

Руската компания "Лукойл" обмисля да преструктурира търговското си подразделение Litasco и да продаде рафинерията си ISAB в Италия в опит да ограничи въздействието на санкциите и предстоящото ембарго на ЕС върху руския суров петрол, предаде Bloomberg.

Според информационната агенция планът е Litasco да бъде разделено на две подразделения - едното със седалище в Женева, което ще се нарича Litasco West, а другото в Дубай.

Litasco West ще продължи да обработва неруски петролни доставки за Европа и ще управлява рафинериите в България и Румъния. Швейцарското дружество ще продължи да държи миноритарен дял в управляваната от TotalEnergies SE рафинерия в Нидерландия. Подразделението в Дубай с името Litasco Middle East ще отговаря за търговията с руски петрол и операциите в Азия.

Руската петролна компания, която не е под санкциите на ЕС, проучва възможността да продаде своята рафинерия ISAB в Сицилия с капацитет от 300 000 барела на ден, посочват източници на Bloomberg. Заводът работи с доставки на петрол Urals и рискува да спре работа след 5 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол. 

Много европейски фирми и банки вече са намалили експозицията си към барели от Русия от страх да не попаднат под санкции или да не навредят на репутацията си.

ISAB, една от най-големите рафинерии в Европа, вече привлече интерес от потенциални купувачи като американския фонд Crossbridge Energy Partners и базираната в Дубай Onex Holding. Рафинерията доставя около една четвърт от италианските горивни продукти и дава работа на повече от 3000 души.

Засега не е ясно дали "Лукойл" ще промени дяловото си участие в търговското си подразделение в Женева.

Litasco вече премести по-голяма част от търговския си бизнес в Дубай, където броят на служителите нарасна до около 40. Дубай се превърна в топ дестинация за руски граждани и компании, които искат да се преместят в чужбина. Обединените арабски емирства, чийто основен бизнес център е Дубай, не последваха Европа и САЩ и не санкционираха Русия след инвазията в Украйна. Освен това градът е привлекателен с ниските данъци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата