Медия без
политическа реклама

"Лукойл Нефтохим" заплаши да спре при ембарго на руския нефт

Според експерти от леки сортове петрол се добиват повече горива

09 Май 2022Обновена

Ако България не получи отсрочка за готвеното от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, единствената й нефтена рафинерия ще изпита огромни затруднения и може временно да спре работа. Това каза пред БНР председателят на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов.

Той посочи, че засега няма заплаха рафинерията да спре, но "ако се случат крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не може да гарантираме".  По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време, защото "нито логистиката, нито технологиите за преработка на неруски нефт са отработени".

"България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение от ембаргото на вноса на руски петрол. Ако пък е поискала и ѝ отказват, трябва да предизвика вето върху така предложените санкции", коментира по-рано днес пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация. "Ще попаднем в адска преса на няколко държави пред и зад нас по поречието на Дунав, които ще имат достъп до руски нефт, а ние ще сме принудени да купуваме по-скъпа суровина, което ще доведе до пагубно състояние на нашата индустрия", заяви Терзиев. Той обясни, че за пренастройването на бургаската рафинерия за работа изцяло с неруски нефт ще изисква повече време и инвестиции. Освен това е възможно да падне капацитетът на рафинерията с алтернативната суровина, което ще се отрази и на цената на крайните продукти. В момента от 1 тон уралски нефт се получават максимално количество крайни продукти - до 93-97% преработка, посочи Терзиев. Според него е много рисково страната ни да разчита единствено на внос на петрол през Босфора.

От петролната асоциация предупреждават, че и вносът на готови горива, ще бъде на по-високи цени от продуктцията на бургаската рафинерия. "В последните две-три години България е с най-добри цени, те са със 100-150 лв. по-ниски на 1000 литра в сравнение с алтернативните горива", каза Терзиев.

КОНТРА

Алтернатива на руския петрол за България съществува и страната ни може да задоволи потребностите си и в ситуация на ембарго срещу Русия. Това заяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров, директор на Програма "Енергия и климат" към Център за изследване на демокрацията.

Според него аргументите срещу спирането на вноса на руски петрол са по-скоро политически, а цената на нефтопродуктите така или иначе се повишава.

"Цените ще се повишат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не бива да се отказваме. Нека не забравяме защо се налага това ембарго. Спирането на вноса на руски петрол би задушило голяма част от приходите на руската икономика. Ако цената на сигурността на Европа е да плащаме 5 - 10% по-скъпо гориво, трябва да го направим", смята Мартин Владимиров.

Според него не е изключено, предвид собствеността на рафинерията в Бургас, да има саботаж в случай на ембарго на вноса на руски петрол. Владимиров допуска, че страната ни може да задоволява потреблението на горива и без бургаската рафинерия.

"България може спокойно да задоволи търсенето на горива, без да използва рафинерията. И в момента около 40% от доставките на горива идват от други страни. Може с баржи по Дунава да се доставя или от рафинериите в съседни държави. Имаме алтернатива. Да, тя може да се окаже временно по-скъпа. Казвам временно, докато новите вериги на доставки се отработят. Но никой не трябва да плаши със спиране на доставки, защото това е откровена манипулация и политически натиск срещу България", посочи енергийният експерт.

Според доц. Весислава Тотева от Химикотехнологичния и металургичен университет в София при използването на леките сортове петрол като например тези от Ирак, Либия, САЩ или Брент от Северно море могат да се добиват по-големи количества крайни нефтопродукти.

„Ако става дума за течни горива леките видове нефт са по-подходящи. За моторни масла са по-подходящи по-алкалните видове петрол“, поясни тя за „Сега“. По думите й, при тежките сортове петрол, какъвто е руския, преработката е по-скъпа. „Защото се изискват по-високи температури и налягания, а също и катализатори. Въпросът е в съставките на дадения сорт суров нефт“, добави доц. Тотева от ХТМУ.

В ефира на БНР, енергийният експерт Христо Казанджиев каза, че ръководството на "Лукойл" не разглежда нещата от гледна точка на националните интереси, а от корпоративна гледна точка. "Истината е, че рафинерията може да работи и с нефт сорт Брент, който е аналог на сорт Урал. В спецификацията на двата типа нефт нещата са в много голяма степен сходни, така че не би трябвало да има проблеми да преработката на Брент и "Лукойл" трябва да предприеме незабавни мерки за осигуряване на доставчици на нефт сорт Брент от международните пазари. Евентуално ембарго върху доставките на руски нефт не би трябвало да повлияе върху работата на "Лукойл Нефтохим Бургас". Освен, ако по чисто политически причини такава крайна мярка не бъде предприета от ръководството (на рафинерията -б. р.)".

По думите му България трябва да започне много сериозно да се отнася към независимостта на петролната ни индустрия от Русия и " да предприеме мерки по въвеждане в регулация на "Лукойл Нефтохим Бургас" като доставчик с доминиращо положение на пазара на петролни деривати у нас".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата