Медия без
политическа реклама

"Лукойл Нефтохим" вече работи основно с петрол от Казахстан

Делян Добрев твърди, че в микса на бургаската рафинерия няма нито капка руски нефт

06 Февр. 2024ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Димитрова
Делян Добрев разкри с какъв нефт работи бургаската рафинерия след Нова година.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в парламента, разкри интересни данни за бърз преход на "Лукойл Нефтохим" от почти 100% до нула процента руски петрол. На страницата си във Фейсбук Добрев публикува следната справка за нефта, преработван в бургаската рафинерия, след като Народното събрание прие съкратен график за отказа на България от руски горива: 

"От 01.01.2024, Нефтохим Бургас внася 100% неруски нефт: 

Казахстан (CPC Blend crude oil) - 48%

Ирак (Basran Medium) - 29%

Саудитска арабия (Arabian light) - 16%

Тунис (Хелм) - 7%

 

"100% неруски нефт", натъртва Делян Добрев в публикацията си. Депутатът от ГЕРБ, който се изявява като яростен критик на правителството и на ПП-ДБ, цитира данните за петролния микс, за да "клъвне" за пореден път премиера Денков:

"Помните ли опорките на Лукойл/Денков (не, не е грешка - повтаряха едни и същи опорки, сведени им вероятно на тайните срещи с Воробьов в Министерски съвет, за които няма нито запис, нито протокол)?", пита риторично Делян Добрев и изброява:  

Опорка 1: Ще останем без дизел

Опорка 2: Цените ще скочат  Опорка 3: Лукойл не може да работи с неруски петрол

Опорка 4: Денков ще подаде оставка

Опорка 5: Лукойл ще затвори

Опорка 6: 2000 души ще останат без работа

Опорка 7: Босфора ще се задръсти с кораби

Опорки, опорки, опорки...

Е, нищо от това не се случи! Доказано!", заключава Делян Добрев. 

 

В интерес на истината голяма част от опорните точки, изброени от депутата от ГЕРБ, никога не са били използвани от премиера Денков, но пък са често повтаряни от лявата парламентарна опозиция - БСП и Възраждане.

Денков никога не е казвал например, че бургаският нефтохимически комбинат не може да работи с неруски нефт или че Босфора ще се задръсти от петролни танкери.

Но информацията, споделена от Делян  Добрев, за преработваните сортове в "ЛУКойл Нефтохим" след Нова година определено е много важна и интересна. Още по-важно, че противно на твърденията на песимисти "пророци" цените на горивата в България не "експлодираха" заради пълното превключване към неруски нефт. Доколкото има слабо поскъпване на бензина, то е свързано с международните котировки на петрола, които са доста колебливи по политически и икономически причини.  

Отделна тема е дали в петрола, доставян от Казахстан, все пак не се съдържа и руски "Уралс".  

 

 

 

Още по темата