Quantcast
Кремъл не казва кои страни са приели да плащат в рубли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кремъл не казва кои страни са приели да плащат в рубли

Досега нито една "вражеска" държава не е обявила, че смята да се съобразява с указа на Путин
2 064
 ТАСС

Русия в последните дни внушава, че вече има държави, които са склонили да плащат за природния газ в рубли. Но до момента има само една страна, която си е признала, че е приела условието на Москва и това е Армения. При това решението на Ереван е доброволно - Армения не е в т.нар. "неприятелски списък на Русия. Според изявленията на Кремъл плащането в рубли трябва да е нещо като наказание, то е ответ на западните санкции и е задължително само за "вражеските" държави от черния списък, в който влизат всички от ЕС, САЩ, Канада, Великобритания, Украйна, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Швейцария, Норвегия, Исландия, Монако, Сан Марино, Черна гора.

Няколко купувачи на руски газ се съгласиха да преминат към плащания в рубли, заяви в петък руският вицепремиер Александър Новак. "Очакваме решението да преминат към рубли и от други вносители“, добави той в коментар, публикуван в списание Energy Policy.  Но не разкри кои са клиентите.  

Днес за пореден път стана ясно, че Кремъл не иска да конкретизира кои са тези държави, които са приели "наказанието" и са готови да подкрепят курса на рублата, плащайки доставките на газ в руска валута. Което означава, че вероятно няма с какво да се похвали, а просто блъфира. Има съмнения, че от 27-те от ЕС единствено Унгария може да се поддаде на условието на Москва.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент, отказа да назове страните, които са съгласили да плащат за газовите доставки в рубли, предаде днес РИА Новости. "Информация от такъв характер надали подлежи на публикация от наша страна" - така се е измъкнал от отговор прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. "С този въпрос се занимават съответните ведомства и е в ресора на вицепремиера Александър Новак и най-вече засяга "Газпром" и неговите чуждестранни партньори", е посочил Песков, като е добавил, че първи плащания в рубли ще има през май".

На 31 март Владимир Путин подписа указ, с който обяви, че "неприятелските държави" занапред ще трябва да плащат в рубли за синьото гориво, което купуват от "Газпром". Становището на ЕС по въпроса обаче е ясно - договорите предвиждат плащания в евро или в долари, а за евентуална смяна на валутата са необходими преговори и съгласие на двете страни по договорите.

 

 

Путин предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не се плаща в руската валута. Но всъщност се оказа, че "формулата" предвижда купувачите  да открият сметки в Газпромбанк, а руската банка да конвертира постъпленията в евро или долари да се конвертират в рубли.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто обяви преди дни, че Будапеща планира да плаща за руския газ в евро чрез Газпромбанк.

Армения вече направи няколко плащания за доставките на руски природен газ в рубли, каза министърът на икономиката Ваган Керобян в интервю за руската медия RBC. 

 

Ключови думи:

природен газ, Кремъл, рубли

Още

Азерският газ за България тръгна отново през Кулата

01.07.2022

Обновена

9807
До 9 Гвт „зелени“ мощности ни трябват до 2030 г.

21.06.2022

303
Москва отряза природния газ и на Словакия

19.06.2022

Обновена

8534