Quantcast
КНСБ настоява за 760 лв. минимална заплата от догодина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КНСБ настоява за 760 лв. минимална заплата от догодина

6 094
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Минималната работна заплата да стане 760 лв. от 1 януари 2022 г. настоява КНСБ. Ръстът спрямо сегашните 650 лв. е близо 17%. Според синдиката само така може да се отговори на набиращата скорост инфлация и предстоящото ново поскъпване на тока от Нова година.

Очакванията на синдиката е вдигането на минималното месечно възнаграждение да доведе и до 12% ръст на средната заплата в страната. 

"Поскъпването на тока ще излезе извън параметрите на социално поносимата цена", прогнозира пред бТВ Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. "При тези ниски доходи на българските домакинства тя няма да може да бъде поета и енергийната бедност ще се разгърне в много по-голям мащаб. Това ще доведе до мерки, които да ограничат нарастването на цените на тока и до по-големи контролни функции на енергийния регулатор“, каза още Иванова.

От КНСБ смятат, че цените в потребителската кошница в края на годината ще нараснат с около 5%, след като цените на производителите вече са скочили с около 13%. Това е доста над прогнозата на БНБ за 3.5% инфлация в края на годината.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените, при това на основни хранителни стоки“, каза Иванова. По данни на КНСБ около 1 600 000 българи живеят под прага на бедност или в риск от бедност. 

Според разчетите на синдиката до 2024 г., когато се очаква да влезем в еврозоната и приемем единната европейска валута, минималната заплата у нас трябва да досигне 500 евро или 1000 лева.

Ключови думи:

минимална заплата, КНСБ

Още

Пет истории на Лили Вълчева
2542 лв. са нужни за издръжка на четиричленно семейство, сметна КНСБ

08.02.2021

913
Само македонците са по-зле платени от българите в Европа

06.02.2021

3070