Медия без
политическа реклама

КЕВР предупреди за риск от скок на цената на тока от 1 януари

Регулаторът разкритикува бързата либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата

28 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Има опасност цената на тока за бита да скочи драстично още от 1 януари 2024 г., без да се спази преходен период и задържане на ценовите нива на регулирания пазар до 2026 г.

Това предупреди Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод предлаганите от енергийното министерство промени в Закона за енергетиката. Те предвиждат поетапно либерализиране на пазара на електроенергия за домакинствата в следващите две-три години.

КЕВР изразява несъгласие с предложения пазарен модел. Според този модел от 1 януари 2024 г. НЕК вече няма да  бъде обществен доставчик на ток, а КЕВР няма да определя на производителите на ток месечна разполагаемост, която да се предлага на регулирания пазар. В първия етап на либерализацията - от 1 януари 2024 г. до 1 януари 2026 г., се предвижда ЕРП-тата да купуват тока за бита от борсата и да го продават на регулирани от КЕВР цени, като разликата в по-високата цена на закупуване и цената на продаване за домакинствата се покрива с компенсации от  Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. След 1 януари 2026 г. всички битови потребители излизат на свободния пазар, така както са фирмите, като междувременно ще се приемат правила за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

От КЕВР са притеснени, че подобна промяна с премахването на обществения доставчик НЕК и замяната му с частни търговци се прави толкова бързо - буквално за няколко месеца. Затова регулаторът препоръчва преходен период на оттегляне на обществения доставчик да е поне 2-3 години.

Една от големите неясноти е откъде ще се осигури финансирането на разликата в цените на регулирания (за домакинствата) и свободния (за небитовите потребители) пазар на електрическа енергия на дребно. Според КЕВР, за да няма сътресения на пазара на ток за бита, са необходими допълнителни около 1,4 млрд. лв. на година във ФСЕС за компенсации. От регулатора предупреждават, че тази сума може да набъбне заради несигурната геополитическа обстановка, голямото търсене на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.

Комисията се противопоставя и на намеренията регулираният пазар на едро да се премахне по средата на отоплителния сезон - 1 януари 2024 г., което може ще създаде "непреодолими трудности за крайните снабдители с ток да осигурят необходимите им количества ток за битовите клиенти".

"Нереалистично е до началото на 2024 г. новите доставчици на ток за бита да успеят да сключат споразумения за закупуване на електрическа енергия от нискоемисионни източници за 60% от необходимите им количества електрическа енергия - сегмент на борсовия пазар, който още не е създаден", казват още от КЕВР.

КЕВР е притеснен, че вече няма да контролира разходите на доставчиците на ток за бита. Това създавало предпоставки за непазарно поведение и търговски практики, чиято цел е преследване на прекомерни печалби. Така цените на тока за битовите потребители може да скочат необосновано високо, а с това и разходите на ФСЕС за компенсации.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КЕВР, ток, либерализация

Още по темата