Медия без
политическа реклама

Кабинетът вкарва дълго чаканата “туристическа полиция“ в нов закон

13 Февр. 2022
Председателят на парламентарната група по туризъм Илин Димитров разкри намерението на управляващите да създадат изцяло нов Закон за туризма.
БГНЕС
Председателят на парламентарната група по туризъм Илин Димитров разкри намерението на управляващите да създадат изцяло нов Закон за туризма.

Водещата политическа партия в правителството - "Продължаваме промяната", планира създаването на "туристическа полиция", която да действа на територията на българските курорти. Това разкри днес депутатът от ПП Илин Димитров, председател на парламентарната група по туризъм.

Той уточни, че целта на управляващото мнозинство е да се разработи изцяло нов Закон за туризма, защото "сегашният не е адекватно съставен". Инициативата е на ПП и по закона ще се работи съвместно с туристическия бранш, "без да се бърза, за да бъде обмислен добре и да не се допускат грешки", допълни още Димитров.

"Старият е кърпен извънредно много и е много проблемен. Той е толкова пъти поправян и толкова много проблеми има по него, че по-добре е да започнем от нулата, за да изградим нов. Ще се опитаме да обвържем приходите на национално ниво с приходите за реклама. Ще се опитаме да засегнем визови политики, да видим как можем да предпазим коректните данъкоплатци, туристическа полиция да бъде създадена. И в закона ще бъде заложена и част за националните курорти, която да бъде така написана, че да работи за националните курорти, а не да усложнява дейността им вътре", разказа депутатът пред БНР.

По думите му работните групи вече са сформирани, като същинската работа трябва да започне през март.

По-късно Димитров потвърди намерението на кабинета и пред bTV:

"Идеята, която изповядваме всички от "Продължаваме промяната", е, че България не е бедна държава, а е безобразно крадена. Ако тези средства бъдат похарчени по начина, по който трябва, а те ще бъдат, резултатът ще бъде много голям."

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Желанието на бранша за създаване на "туристическа полиция" датира още от 2016 г. Нейната цел ще бъде да намали сивия сектор в бранша. Служителите ѝ ще проверяват хотели, ресторанти, спа-, уелнес- и балнео центрове.

"Искаме създаване на туристическа полиция и промени в Закона за туризма. Полицията ще има за задача да контролира прилагането на закона. В момента има много екскурзоводи, които не са лицензирани, някои нямат подходящото образование. Туристическата полиция ще следи за това и ако някой туроператор е в нарушение, ще се налагат глоби", обясни председателят на Българската асоциация на екскурзоводите Николай Миндов на пресконференция миналия ноември.

Последвайте ни и в google news бутон