Медия без
политическа реклама

Кабинетът ще предложи пакет от антикризисни мерки

Фокусът на управляващите ще бъде върху цените на петрола и храните, обясни финансовият министър Асен Василев

17 Апр. 2022
Асен Василев
БГНЕС
Асен Василев

Управляващата коалиция ще излезе с общ антикризисен пакет през следващите две седмици, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред БНР. "България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки. Причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът", коментира Василев.

Той е на мнение, че хората ще усетят най-силно инфлационния натиск по цените на храните "Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете", уточни министърът. Според него енергйните цени, засягащи гражданите, са овладени. Фискалният резерв на страната пък в момента е над 8 млрд. лева.

Не е ясно дали управляващите партии ще се обединят около вече предложените от "Демократична България" антикризисни мерки. Според десните има нужда да се повиши прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лева от 1-ви януари 2023 г. и на 166 хил. лева от 1-ви януари 2024 г. Второто предложение е лихвата в случай на забавяне на плащания към топлофикации, енергоразпределителни дружества и доставчици да бъде намалена от сегашното ниво.

Демократична България" предложи серия от мерки за решаване на проблемите, свързани с кризата в страната, с инфлационния натиск, повишаването на цените на енергоносителите и подобряването на бизнес средата у нас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата