Медия без
политическа реклама

Кабинетът капитулира пред протестиращите фермери

Забраната за внос на украински слънчоглед ще остане до края на ноември

20 Септ. 2023
Премиерът Николай Денков не само рязко смекчи тона към протестиращите земеделски производители, но и изпълни всичките им искания
БГНЕС
Премиерът Николай Денков не само рязко смекчи тона към протестиращите земеделски производители, но и изпълни всичките им искания

Няма победени, няма отстъпили, всички печелят. Така премиерът обобщи резултата  от преговорите с протестиращите земеделци след подписването на меморандум с тях с ангажиментите и сроковете по изпълнение на основните им искания.

Разпространеният от инициативния комитет на протеста меморандум обаче показва, че правителството е капитулирало пред исканията за спиране на вноса от Украйна и е отстъпило от позицията си,  че ветото  върху украинските стоки е ненужно и носи вреди за икономиката ни.

По най-проблемната първа точка - за вноса на украински слънчоглед, изглежда се е наложила позицията на родните производители първо да бъде изкупена тяхната продукция. Това на практика ще се случи, защото до края на ноември вносът от Украйна ще остане забранен, а след това ще се разреши квота, която да допълни по-големите капацитети на нашите заводи за олио. Въвеждането на лицензионен режим допълнително ще ограничи вноса.

Първи какво точно гласи меморандума публикуваха протестиращите земеделци. По-късно това направи и пресцентъра на Министерски съвет. 

По повод първото искане за вноса на слънчоглед текстът гласи следното:

Чл. 1 Забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на месец ноември, след което се въвежда лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятие за производствените им нужди. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и Европейската комисия. За вноса от Украйна на други продукти, включително сухо мляко и пчелен мед и пчелни продукти, ще се въведат правила за прилагане на лицензионен режим, ако вносът от Украйна надвишава 10% от общия обем по себестойност на вноса и вътрешнообщностната доставка в Република България за съответния тип продукт.

Преработватели на слънчоглед засега се въздържаха от коментар пред "Сега" в очакване да видят черно на бяло с подписи въпросното споразумение. "Има много неясни неща - при определяне на квотата само наличните количества от стария слънчоглед ли ще се вземат предвид, или от новата реколта също и как ще се следи това. Ние също сме поискали среща с правителството, за да си изясним как ще се прилага този меморандум", посочи представител на преработвателните фирми. 

Не е ясно как точно кабинетът ще накара преработвателите да изкупят българския слънчоглед, който в момента се предлага на цени, по-високи от украинския. Някои от заводите за олио намалиха капацитета си или направо спряха работа заради скъпия слънчоглед. Дори да се съгласят да направят това, резултатът ще е скок в цената на олиото. 

Кабинетът обещава да изплати в максимално кратки срокове милиони на земеделците. От една страна е одобрената от ЕК държавна “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за сумата от 150 млн. лева. Днес кабинетът гласува още 63 млн. лева за тях, за които обаче се чака одобрение от ЕК. Въпреки това кабинетът обещава всичките 213 млн.лв. да бъдат преведени до 30.09 2023 г. Освен това ще се настоява за отпадане на тавана на помощта, отпускана заради Украйна. Премиерът Денков ще разговаря за това с председателя на ЕК.

Съкращават се и сроковете за изплащане на помощи за компенсиране на 100% пропаднали площи. Дава се възможност за приспадане на помощите от данъчни задължения на земеделците.

Правителството обещава също помощта по програмата de minimis за 2023 г. в размер на 47,5 млн. лева да бъде осигурена от допълнителни средства от бюджета и да бъде разпределена на равни части за подпомагане на най-малките земеделските производители в сектор "Животновъдство", в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство".

Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция, поради внос на сухо мляко от Украйна, ще получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

Министерството на земеделието и храните ще започне разработването на комплекс от политики по браншове, които да повишат конкурентоспособността на съответния бранш и последващ план за действие. 

Целият текст на документа е публикуван на сайта на Министерския съвет:

https://government.bg/bg/prestsentar/novini/akad-nikolay-denkov-vsichki-pechelyat-ot-podpisaniya-memorandum-mezhdu-pravitelstvoto-i-zemedelskite-proizvoditeli

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата