Quantcast
И ДКК саботира министър Кирил Петков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И ДКК саботира министър Кирил Петков

Шефът на Държавната консолидационна компания отказал среща с министъра, искал писмени въпроси
Обновена
9 264
 Илияна Кирилова
Кирил Петков

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се разходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язоворите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК).

Пред Нова тв Петков разказа, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не пожелал среща с министъра, а поискал да получили в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено.

"Вчера му писах и го питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Очаквам да зная това до края на седмицата", каза Петков.

В понеделник служебният министър на икономиката разкри още два празни водоема край Сливен, чиито приемно-предавателни протоколи за ремонт са готови на 31 декември 2020 г. и парите за тях са платени - 1.9 млн. лв. за единия и 547 хил. лв. за другия. Те обаче не са предадени за стопанисване към държавното предприятие и на практика са безстопанствени. Преди това Петков показа подобен водоем "Пазар дере" край Ловеч, в чийто ремонт са наляти 2.3 млн. лв. Петков представи и данни за силно завишени цени на материалите и транспорта.

Шефът на "Монтажи" - дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков. Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и.

"Монтажи" няма задължение да се отчита пред министъра, а само пред ДКК. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс", посочи Петков.

Ден преди 45-ти парламент да гласува мораториума върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов, то е удължило преждевременно мандата на директорския борд на ДКК, като дори е увеличил състава му. Така управата на компанията, чийто мандат бе до 2023 г., е бетонирана в последния момент до 2026 г.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков  обаче е уверен, че ще успее чрез своята комисия за прозрачност и контрол да направи така, че останалите 390 язовира да бъдат ремонтирани при нормални цени и условия.

Министър Петков отговори и на упреците на бившия икономически министър Лъчезар Борисов, според който има "изчегъртване" на плана за възстановяване и развитие и той едва ли ще бъде представен пред Брюксел от служебното правителство. "Имаше две направления за финансиране на бизнеса - 900 млн. лв. за малки и средни предприятия и 400 млн. лв. за изграждане на индустриални зони. Ние увеличаваме парите за малки и средни предприятия с 500 млн. лв., като поканихме Европейската инветиционна банка да верифицира проектите, а не само Министерство на икономиката да прави това. Т.е. ЕИБ става партньор", обясни Петков. Ще има промени и във финансирането на индустриалните зони. "Имаше идея да се дадат по 100 млн. лв. за 4 нови индустриални зони, ние обаче ще направим така, че тези пари да отидат там, където действително има търсене от инвеститори", каза Петков.

Подобно на финансовия министър Асен Василев и Петков се застъпи за новия шеф на НАП, след хвърлената сянка върху него около бившата му фирма, прехвърлена на малоимотен човек и впоследствие оказала се длъжник на бюджета с близо 1.2 млн. лв.

"От 8 години познавам Румен Спецов, още когато работеше в НАП. За мен нивото на професионализъм и на смелост в него беше огромно. Той проверяваше Ковачки", разказа Петков. И добави, че го подкрепя в усилията да разследва "хора, които никога не са били проверявани", като т.нар. "златен гьол" на границата с Турция.

 

Още

Трима-четирима лидери имат партия, а 3-4 млн. българи нямат лидер

05.12.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2816
Гешев жегна Кирил Петков с подалия оставка канцлер Курц

06.12.2021

Обновена

5524
Президентът и представители на ГЕРБ публично се сблъскаха

06.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11689