Медия без
политическа реклама

И ДКК саботира министър Кирил Петков

Шефът на Държавната консолидационна компания отказал среща с министъра, искал писмени въпроси

15 Юни 2021Обновена
Кирил Петков
Илияна Кирилова
Кирил Петков

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се разходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язоворите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК).

Пред Нова тв Петков разказа, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не пожелал среща с министъра, а поискал да получили в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено.

"Вчера му писах и го питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Очаквам да зная това до края на седмицата", каза Петков.

В понеделник служебният министър на икономиката разкри още два празни водоема край Сливен, чиито приемно-предавателни протоколи за ремонт са готови на 31 декември 2020 г. и парите за тях са платени - 1.9 млн. лв. за единия и 547 хил. лв. за другия. Те обаче не са предадени за стопанисване към държавното предприятие и на практика са безстопанствени. Преди това Петков показа подобен водоем "Пазар дере" край Ловеч, в чийто ремонт са наляти 2.3 млн. лв. Петков представи и данни за силно завишени цени на материалите и транспорта.

Шефът на "Монтажи" - дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков. Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и.

"Монтажи" няма задължение да се отчита пред министъра, а само пред ДКК. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс", посочи Петков.

Ден преди 45-ти парламент да гласува мораториума върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов, то е удължило преждевременно мандата на директорския борд на ДКК, като дори е увеличил състава му. Така управата на компанията, чийто мандат бе до 2023 г., е бетонирана в последния момент до 2026 г.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков  обаче е уверен, че ще успее чрез своята комисия за прозрачност и контрол да направи така, че останалите 390 язовира да бъдат ремонтирани при нормални цени и условия.

Министър Петков отговори и на упреците на бившия икономически министър Лъчезар Борисов, според който има "изчегъртване" на плана за възстановяване и развитие и той едва ли ще бъде представен пред Брюксел от служебното правителство. "Имаше две направления за финансиране на бизнеса - 900 млн. лв. за малки и средни предприятия и 400 млн. лв. за изграждане на индустриални зони. Ние увеличаваме парите за малки и средни предприятия с 500 млн. лв., като поканихме Европейската инветиционна банка да верифицира проектите, а не само Министерство на икономиката да прави това. Т.е. ЕИБ става партньор", обясни Петков. Ще има промени и във финансирането на индустриалните зони. "Имаше идея да се дадат по 100 млн. лв. за 4 нови индустриални зони, ние обаче ще направим така, че тези пари да отидат там, където действително има търсене от инвеститори", каза Петков.

Подобно на финансовия министър Асен Василев и Петков се застъпи за новия шеф на НАП, след хвърлената сянка върху него около бившата му фирма, прехвърлена на малоимотен човек и впоследствие оказала се длъжник на бюджета с близо 1.2 млн. лв.

"От 8 години познавам Румен Спецов, още когато работеше в НАП. За мен нивото на професионализъм и на смелост в него беше огромно. Той проверяваше Ковачки", разказа Петков. И добави, че го подкрепя в усилията да разследва "хора, които никога не са били проверявани", като т.нар. "златен гьол" на границата с Турция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?