Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ забърка интрига около пращането на плана за възстановяване в ЕК

Томислав Дончев се прави на интересен, каза Кирил Петков

04 Февр. 2022Обновена

Темата за изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в ЕК доведе до ново противопоставяне в парламента. В рамките на редовния месечен блиц контрол в НС премиерът Кирил Петков изненадващо обяви, че последният редактиран вариант на плана вече е изпратен в Брюксел и Европейската комисия приветства заложените в него промени. В същото време от ГЕРБ се усъмниха, че това не отговаря на истината. Според Томислав Дончев от ГЕРБ е недопустимо правителството да изпраща документа без никой в България да го е виждал, а ако планът всъщност не е изпратен, то премиерът лъже.

"Трябваше да преработим частта за енергетика и зелен преход, така че да гарантираме независимостта на сектора, особено в светлината на възможността за налагане на потенциални санкции и рискове за сигурността покрай конфликта межуд НАТО и Русия. В плана, който заварихме, имаше парогазова централа, с която се увеличава още повече зависимостта от тези доставки. Ние като ново правителство не можем да приемем този тип зависимост и заради това трябваше да направим промени за по-голяма независимост, които ЕК приветства", обясни Петков. Той не влезе в повече детайли за промените, но упрекна  правителството на ГЕРБ, че е заложило проблемите с плана. Петков подмина факта, че документът бе ревизиран и от служебния кабинет. Пред депутатите той декларира и че планът ще бъде подложен на обществено обсъждане. 

"Радвам се, че има изпратена нова версия, но това ще е първата версия, която се праща без никой да я е виждал. Съвсем друг е въпросът, че този план го пренаписваме по-дълго отколкото го писахме. Но вслучая времето е изключително важно. Вие ще трябва да договаряте по 600 млн. лв. инвестиции на месец, защото парите трябва да се договорят до края на 2023 г. Няма и оперативни програми за новия програмен период. Ако такива се появят април или май, особеностите на инвестиционния процес са такива, че реално ще може да започне да се работи в средата на 2023 г.", коментира в отговор Томислав Дончев. По-късно на брифинг в НС той призова правителството веднага да даде оябсения какво точно е залегнало в последната версия. "Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати Плана в ЕК без публично обсъждане и съгласуване с никого в България, е безобразие. Ако пък Планът не е изпратен в ЕК, то значи премиерът Петков е излъгал от парламентарната трибуна", каза Дончев. 

От Европейската комисия принципно не коментират служебна кореспонденция по съдържанието на плана, който официално се счита за подаден на 15 октомври. Всякакви редакции обаче отлагат изпълнението му във времето. Брюксел има 2 месеца срок да оцени националните планове, като в случая с България срокът изтече през декември. Страната ни поиска удължаване с още два месеца, като новият срок изтича на 15 февруари. Не е ясно дали няма да се наложи ново искане до ЕК за отлагане на срока. Тази вечер на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че редактираният план не е пратен в ЕК. Т.е. обвини Кирил Петков, че лъже. Малко по-късно в предаването "Евродикофф" премиерът заяви, че планът е пратен от екипа на Асен Василев, чака се отговор от ЕК и след това планът ще бъде подложен на обществено обсъждане. "Томислав Дончев, който много добре знае каква е процедурата, се прави на интересен", каза Петков. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?