Quantcast
ГЕРБ се отказа да връща директорските заплати на висши чиновници | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ се отказа да връща директорските заплати на висши чиновници

Управляващите пробваха тихомълком да прокарат привилегията с промени в Закона за железопътния транспорт, но накрая също така мълчаливо я оттеглиха
Обновена
2 137
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Управляващите мълчаливо оттеглиха скандалното си законово предложение, с което искаха да позволят на висши държавни чиновници да участват в директорски и управителни съвети на държавни предприятия, за което биха получавали допълнителни доходи.

Предложението беше внесено в парламента от Министерския съвет в началото на ноември 2020 г. С него ставаше възможно лица, заемащи редица висши държавни длъжности – ръководители на бюджетни организации, главни и административни секретари в органи на изпълнителната власт, както и главните секретари на президента, Министерския съвет и на Народното събрание – да влязат в управителните органи на публичните предприятия и да получават заплати и бонуси оттам.

Това нововъведение се правеше по възможно най-лошия начин – с поправки в Закона за публичните предприятия (ЗПП), заровени в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за железопътния транспорт. Промяната можеше да остане неразкрита, ако за съществуването й не беше алармирала Мая Манолова, председател на платформата "Изправи се.БГ".

Между първо и второ четене на законопроекта се оказа, че група депутати от ГЕРБ тихомълком се оттеглили скандалното предложение. В мотивите си за отпадането му неясно са записали, че искат да "прецизират разпоредбите, свързани с възможността определени категории лица да имат правото да участват в органите за управление и контрол на публичните предприятия". При обсъждането на текста в пленарната зала в сряда нито един от тях не намери куража да обясни от парламентарната трибуна какво ги е накарало да оттеглят подкрепата си за идеята на правителството.

В същото време парламентът одобри останалата част от предложението на Министерския съвет, засягащо публичните предприятия. С него се отменя текст от ЗПП, който гласи, че държавните предприятия, създадени със специални закони, които осъществяват предимно публични функции и политики, се реорганизират в административни структури. Срещу отмяната на тази разпоредба се изказаха от финансовото министерство. В писмено становище до парламента от ведомството посочиха, че все още се изготвя анализ, който да покаже дали споменатите предприятия осъществяват предимно търговска дейност или такава с публична функция.

Срещу промените в закона се изказаха от БСП. Соцдепутатът Димитър Данчев напомни, че ЗПП е съвсем нов - приет е в края на 2019 г., а вече в него се правят сериозни ревизии. "Министерски съвет предлага едно, а колеги от мнозинството внасят промени на тези промени, като предлагат някои от тях да отпаднат, за да стане кашата пълна и да не може никой да разбере какво се случва", обобщи ситуацията Данчев. Управляващите не си направиха труда да го опровергаят.

Още

В петък Минеков вади централата на ГЕРБ от НДК

07.12.2021

Обновена

10778
Срещу новия кабинет ще има силна консервативна реакция

06.12.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

2887
ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство

05.12.2021

1848