Медия без
политическа реклама

ГЕРБ опроверга Борисов: Цените в ресторантите няма да паднат

Само преди дни премиерът обяви, че лично ще следи дали те ще бъдат намалени, след като ДДС стане 9 на сто

17 Май 2020Обновена
Снимка: Архив

Няма да паднат цените в ресторанти и заведенията заради намаляване на ДДС-то в сектора от 20 на 9%. Това заяви депутатът от ГЕРБ и съвносител на законопроекта Тома Биков в "Деня започва с Георги Любенов" по БНТ. Той обясни, че това е антикризисна мярка целяща и изсветляване на сектора. Според икономистите обаче сваляне на ДДС само за едни сектор ще предизвика принципа на доминото за фиска.

По този начин ГЕРБ опроверга своя лидер и премиер Бойко Борисов, който твърдеше, че лично ще наблюдава дали падат цените. Само преди дни Борисов заяви, че зорко ще следи приходите от ДДС месец за месец. От рестораньорския бранш били уверили премиера, че с по-ниския 9%-ен данък, ще направят повече приходи за бюджета отколкото при 20% налог. "Когато падне данъкът с 11%, ми е интересно дали с 11% ще паднат цените. Това също ще го проследим", поясни тогава Борисов.

20% в момента е ДДС-то, но ти ако не плащаш ДДС, ако го криеш, за което имаш счетоводни разходи, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разходи, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, отколкото да не го платиш, обяви Биков. Той твърди, че на този етап било много трудно да се каже какъв ще бъде ефекта върху фиска. "От гледна точка на самия данък обаче, това е данък върху потреблението. Т.е. идеята , бизнес да се подкрепя с данък върху потреблението е просто абсурдно. Това няма как да стане. Единствения начин, по който все пак може да се случи, ако всъщност този данък не се третира като данък върху потреблението. Т.е. цените остават същите, ставката се намали и по този начин се увеличат печалбите на самите компании, което всъщност противоречи на идеята на самия данък", твърди депутатът от ГЕРБ.

"Аз смятам, че господин Горанов е успешен финансов министър. Ако става въпрос за конкретните SMS-и на Васил Божков, аз вече няколко дни ги чета и не мога да разбера какъв е проблемът", каза още Биков. Според него едва ли Горанов е направил някаква услуга на Божков.

Смятам, че господин Божков се опитва да изгради някаква защитна теза, да предизвика някакви разколебавания в правителството. Това, което пуска до момента е едно нищо, казва депутатът и добавя, че Божков доста дълго време е упражнявал власт без да ходи на избори.

Биков и за момент обаче не коментира по същество смс-ите между Горанов и Божков, от които става ясно, че двамата са си близки, че се срещат и си говорят, включително и за държавната хазартна комисия, която е в рамките на финансовото министерство и е регулирала лотарийните билети на намиращия се в Дубай бизнесмен.

"За 30 години аз не знам какво произведе той за тази държава, освен търкане на билетчета и казина, и една фалирала пътна фирма. Самочувствието, с което говори за свобода и правова държава ми се струва малко в повече. Разбира се, той е в правото си да се защитава и би било по-добре да дойде и да се защити пред съда, а не да стои в Дубай и да се включва по телефона когато иска той", казва Биков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата