Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обеща на протестиращите 200 млн. лв. за по-високи заплати

ДПС наддава с 350 млн. лв., ПП ще пита финансовото министерство

14 Юли 2023
Илияна Димитрова

ГЕРБ-СДС ще внесе предложение между двете четения на бюджета за 2023 г. увеличения на заплатите в няколко бюджетни сектора за близо 200 милиона лева.

Това съобщи председателят на парламентарната социална комисия Деница Сачева след среща с представители на КНСБ. Синдикатът оглави протестите пред парламента тези дни на недоволни бюджетни служители, които искат увеличение на заплатите. Сред протестиращите са работещи в НОИ, НАП, БНР, Държавна агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителна агенция "Борба с градушките", ИАРА, "Напоителни системи", Селскостопанска академия, пожарна безопасност, културните институти. Към тях се присъединиха и полицаите.

Седмицата ще е гореща не само заради прогнозите жегите да надхвърлят 40 градуса, а и заради бюджета. От сряда КНСБ обяви начало на серия от протестни акции под надслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

Не е ясно за кого по-напред ще стигнат обещаните 200 млн. лв., но Сачева обяви, че с приоритет ще са полицаите. Служителите на МВР получиха миналата година 20% ръст на заплатите.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев обяви, че в бюджет 2023 е предвиден 10% ръст на заплатите само на тези бюджетни служители, които миналата година не са получили увеличение.  По тази причина Василев отряза вече исканията на полицаите за повишаване на заплатите през тази година.

"Най-голяма част от допълнителната сума, която ще предложим,  е за изпълнение на исканията на полицаите. Предложението там ще бъде за около 150 милиона лв.. Ще имаме предложение и в сферата на културата и ще имаме специално предложение и за служителите на НОИ", каза Сачева.

Бившият министър на вътрешните работи - сега депутат от ГЕРБ, Христо Терзийски уточни, че увеличението на заплатите на полицаите, ако срещне широка подкрепа, няма да е на калпак. "Ние ще внесем предложение за промяна в бюджета с обща сума около 150 милиона. След това, тъй като в МВР има три вида служители - едните са по закона за МВР, другите са държавни служители, а третите са по Кодекса на труда - е въпрос на решение на политическото и професионалното ръководство за разпределението на общата сума. Това е сума, която се отпуска допълнително на МВР за разходи за персонал", каза Терзийски.

По-рано тези дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също даде знак, че ГЕРБ ще лобира за вдигане на полицейските заплати и тази година.

Преди срещата с ГЕРБ КНСБ проведе среща с депутати от ПП-ДБ. 

"Разбрахме се в началото на следващата седмица членовете на ПП – ДБ в бюджетната комисия ще направим среща с финансовото министерство и ще търсим възможности за максимално справедлив ръст на доходите в рамките на 3% дефицит, без раздуване на разходната част", обяви депутатът Венко Сабрутев.

„От МВР казаха, че в една и съща институция един човек взима 1000 лв.,а  човекът срещу него – 5 000 лв. Съгласихме се, че ако отново се работи за вдигането на заплати на калпак, тази неравност само ще расте“, каза още Сабрутев. „Чуха се много искания, включително и от институции, които са получили 20% увеличение през 2022 г., само 7 месеца след това искат още толкова. За сметка на това има изоставащи институции от типа на помощник – възпитателите в градините и яслите – там взимат 570 лв. чисти пари след данъци. Нашето послание към КНСБ беше ясно – с вас сме, доходите трябва да растат. Държавата обаче трябва да има дефицит от 3 %“, посочи Сабрутев. „Ще  видим дали има някъде буфери, резерви, откъде могат да се направят трансфери. Предложенията на синдикатите е да се вземат от капиталови програми“, каза още депутатът от ПП – ДБ.

ДПС също обявиха исканията на синдикатите за повишаване на заплатите в държавните структури за справедливи. Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев е възможно да се намерят средства като исканията са за около 305 млн. лв. Най-вероятно тези допълнително пари ще са за сметка на капиталовите разходи, където имало заложен буфер, за да се запази 3-процентовият дефицит, допусна Цонев.

Още по темата