Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ напразно иска мораториум върху тегленето на нов дълг

03 Дек. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Бившият финансов министър Кирил Ананиев от правителството на Бойко Борисов забрави, че е писал Бюджет 2021 с дефицит от 4.9 млрд. лв., които да бъдат покрити с нов дълг до 4.5 млрд. лв.

Министерството на финансите няма намерение да емитира нов държавен дълг през декември. Ведомството се принуди да обясни за пореден път това, след като днес ГЕРБ призова в парламента да се наложи мораториум върху тегленото на нов дълг.

Служебният финансов министър Валери Белчев вече обяви през седмицата, че няма да има повече дългови емисии тази година и че държавният бюджет вероятно ще приключи 2021 г. с лек излишък. 

От ГЕРБ обаче са притеснени и поискаха да се забрани поемането на нови задължения, докато не се приеме бюджетът за следващата година, в който новите управляващи да поемат отговорност пред избирателите по въпроса. Бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че във фискалния резерв към края на ноември има 12 млрд. лв., което осигурява изпълнението на бюджета.

Тази загриженост е доста пресилена. Ананиев лично е правил бюджета за 2021 г., а депутатите от ГЕРБ го приеха с дефицит от 4.9 млрд. лв. (3.6% от БВП), който трябва да бъде покрит с емисии нов държавен дълг. За целта ГЕРБ преди година гласува 4.5 млрд. лв. таван на новопоетия дълг. Впоследствие при актуализацията на бюджета при предишното Народно събрание дефицитът бе намален до 4.7 млрд. лв.

От началото на годината до момента са емитирани ДЦК на вътрешния пазар за 3.8 млрд. лв. От тях 1 млрд. лева бяха пласирани още по времето на редовното правителство на Бойко Борисов. Останалите 2.8 млрд. лв. бяха емитирани през последните три месеца от служебния кабинет. До таванът от 4.5 млрд. лв. явно няма да се стигне и предупрежденията на ГЕРБ за "загробване на бъдещи поколения" повече приличат на черен пиар.

Темата за държавния дълг през последните дни разбуни обществеността, след като служебният финансов министър Валери Белчев обяви, че изготвеният от него проектобюджет за 2022 г. планира таван на дълга от 10-12 млрд. лв. Сумата е огромна на фона на обявения бюджетен дефицит за догодина от 2.9% от БВП.  Все още не са известни параметрите на бюджета, но тези 2.9% от БВП се равняват на не повече от 4 млрд. лв.

Белчев вече обясни, че 1/3 от новия дълг ще отиде за покриване на стари задължения, чийто падеж е в началото на 2022 г. Според него е добре България да потърси това финансиране на международните пазари.

Cпpaвĸa във финaнcoвoтo миниcтepcтвo показва, че през първото тримесечие на 2022 г. България тpябвa дa пoгacи дълг в paзмep нa 3 млpд. лв. От economic.bg припомнят, че нaд 80% oт нeгo e пo външeн зaeм, изтeглeн пpeз 2015 г. oт ГEPБ c финaнcoв миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв, a ocтaнaлитe 20% ca вътpeшни eмиcии, плacиpaни пpeз 2012 г. oт дpyг финaнcoв миниcтъp нa ГEPБ – Cимeoн Дянĸoв.

Днес след брифинга на ГЕРБ от финансовото министерство обясниха, че заложеният лимит на новопоетия дълг в проектобюджета за догодина е около 10 млрд. лв. и ще бъде похарчен за три основни направления. Първите две са рефинансиране на стар дълг и за финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

Ключови думи:

дълг, ГЕРБ, Валери Белчев