Медия без
политическа реклама

ГЕРБ наля още масло в скандала с шефа на НАП

Румен Спецов лично е помолил връчването на ревизионния акт да се отложи с месец и веднага е продал задлъжнялата фирма

04 Юни 2021
БГНЕС
Румен Спецов

Шефът на НАП Румен Спецов е бил наясно, че фирмата му "Гранекс Трейдър" трябва да възстанови над 1.2 млн. лв. на хазната за неправомерно получен ДДС и е предприел мерки да се освободи от нея преди данъчния акт да му бъде връчен. Това разкриха представители на ГЕРБ на пресконференция.

"Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", каза бившият финансов министър Кирил Ананиев.

На журналистически въпрос днес започнала ли е проверка на новия данъчен шеф, служебният министър на финансите Асен Василев отговори: "Да, от прокуратурата". Василев коментира още: "Най-голямата партия държа Галя Димитрова (начело на НАП - ред. бел.) и видяхме резултатите. Аз съм доволен от резултатите в НАП до момента".

Според Кирил Ананиев обаче финансовият министър може да установи всички факти, като направи проверка в информационната система на НАП "Контрол", където влизат всички фирми, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. "Фирмата на Спецов е там още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия", твърди Ананиев.

Той смята, че е напълно безмислено финансовият министър Асен Василев да иска проверката по случая да се извърши от прокуратурата, защото за да стане това, първо трябва да има установено престъпление. И намекна, че това е ход за умишлено протакане, за да мине мандатът на служебния кабинет. "Проверка може лесно да се направи в системата на НАП за 5 минути от упълномощени лица - или заместниците на Спецов, или директорът на НАП-София", обясни Ананиев. Той така и не отговори на въпроса защо НАП, която по онова време се управлява от  ГЕРБ, е допуснала това да се случи.

Скандалът с "Гранекс Трейдинг" избухна още в първите дни от назначаването на Румен Спецов начело на НАП. Тогава стана известно, че през 2016 г. той е продал фирмата си на малоимотен човек, но собственик на над 20 фирми, натрупали неплатени данъци. По-късно въпросната фирма "Гранекс Трейдър" се оказа в списъка с големите длъжници към НАП със задължение от 1.15 млн. лв. 

През цялото време НАП и самият финансов министър Асен Василев отклоняваха въпросите на журналистите, обяснявайки, че фирмата е натрупала дълговете, след като Румен Спецов я продава, и затова трябва да бъде питан новият собственик. Василев дори обяви Спецов за "изключително доверен партньор на чуждите служби" в опит да защити назначението му.

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев обаче разкри, че дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата и вероятно Спецов е знаел какво ще има в доклада и по тази причина е продал фирмата си, която и до ден днешен не е покрила задълженията си към фиска.

С голяма неохота финансовият министър Асен Василев заяви в интервю пред "Свободна Европа", че ще пусне проверка и е готов да се раздели с новия данъчен шеф, ако се установи, че той е продал фирмата си, знаейки, че ще нанесе щета на бюджета.

ГЕРБ намекнаха за още скандални факти от биографията на Спецов, макар че представиха доказателства, а само зададоха въпроси. "Вярно ли е, че докато бил служител на централното управление на НАП, Спецов е притежавал дружества, търговски дялови и е бил управител на дружества в Добрич? Попълвал ли е декларация за съвместимост, че няма такива?", попита бившият депутат от ГЕРБ Александър Иванов.

Още по темата