Медия без
политическа реклама

ГЕРБ изсипа искания за бюджетни разходи за няколко милиарда

16 Февр. 2022
Бившият финансов министър Кирил Ананиев критикува от парламентарната трибуна сегашния министър Асен Василев за разточителния бюджет.
Бившият финансов министър Кирил Ананиев критикува от парламентарната трибуна сегашния министър Асен Василев за разточителния бюджет.

Депутатите от ГЕРБ поставиха рекорд по законодателна инициатива. Между първо и второ четене на бюджета за 2022 г. те са внесли в ресорната бюджетна комисия близо 100 предложения за допълнителни разходи по всевъзможни направления.

По-голямата част от исканията на ГЕРБ са за увеличаване на целевите субсидии за ремонти, реконструкции и изграждане на различна инфраструктура в общините. Почти всеки депутат от ГЕРБ е внесъл предложение за конкретен обект от своя  избирателен район. Бивши министри пък настояват за повече трансфери към ведомствата, които са оглавявали. Десислава Танева например иска 20% увеличение на заплатите в земеделското министерство и агенциите към него, както и сваляне на ДДС на 9% за храните. Младен Маринов и Христо Терзийски предлагат бюджетът на МВР да се завиши с 408 млн. лв., за да се вдигнат възнагражденията на полицаите и да се закупят нови униформи. Николина Ангелкова е внесла предложение за 120 млн. лв. допълнителни разходи - за по-голям бюджет на Министерството на туризма, по-високи субсидии за чартърни полети и нови ковид-помощи на туристическите фирми. Росен Желязков предлага в бюджета да бъдат предвидени 178 млн. лв. допълнителна субсидия за градския транспорт на София и още 35 млн. за нерентабилните автобусни линии в страната.

Герберските депутати, всички до един, предлагат допълнителните разходи да бъдат покрити със завишаване на приходите от ДДС. Трудно е да се сметне при близо 100 предложения за каква сума става въпрос, но грубо тя е 2-3 милиарда лева.

Народните представители на ГЕРБ сякаш напълно са забравили какви критики отправиха към управляващата коалиция при гледането на бюджета на първо четене преди няколко дни. Начело с бившия финансов министър Кирил Ананиев те определиха бюджета като разточителен, охолен, водещ ни към дългова спирала и гръцки сценарий. Финансовият министър Асен Василев бе критикуван и заради прекалено оптимистичното очакване страната ни да отбележи тази година 4.8% ръст на БВП, заради което заложените приходи няма да бъдат постигнати. Тези опасения обаче явно са се изпарили, след като герберските депутати сега натискат приходите от ДДС да се завишат с няколко милиарда, за да оправдаят по-големите разходи.

Последвайте ни и в google news бутон