Медия без
политическа реклама

Френският бизнес търси България след изтегляне от Китай

Над 100 фирми едновременно дойдоха на проучване за установяване у нас

Френският посланик Жоел Мейер (вляво) посрещна снощи на прием в посолството многобройната бизнесделегация
Светослав Терзиев
Френският посланик Жоел Мейер (вляво) посрещна снощи на прием в посолството многобройната бизнесделегация

Небивал наплив на френски предприемачи смая българския бизнес, който не бе посрещал досега едновременно ръководители на повече от 100 фирми от друга държава. В 145-годишната история на френско-българските дипломатически отношения това се случва за първи път, отбеляза председателят на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе.

Салоните на френското посолство в София снощи едва побраха на прием гостите, дошли от департамента Ил е Вилен (Ille-et-Vilaine) в региона Бретан, Западна Франция. Водени от председателя на Управителния съвет на регионалната предприемаческа организация МЕДЕФ 35 Ерик Шалан Белвал днес те участват в българо-френски бизнес форум, а след това тръгват на неколкодневна обиколка в страната за запознаване с нейните производствени възможности. Вниманието им е концентрирано към София и Пловдив, където вече са създадени добри бизнес партньорства. МЕДЕФ е най-голямата работодателска палата във Франция с разклонения в 99 департамента.

Ерик Шалан Белвал каза, че тема на посещението е "Първо - европейската икономика" и обясни, че това означава реиндустриализация на Евросъюза. Стремежът е да се спре деиндустриализацията на континента чрез изнасяне на производства в Китай и други азиатски държави и да се върне бизнесът в европейските държави. Тази година България е във фокуса на проучването на МЕДЕФ 35, а миналата година е била Дания. "Търсим точки на стабилност в един нестабилен свят", каза евродепутатката Мари-Пиер Ведрен, която е възпитаничка на Университета в Рен, главния град на департамента Ил е Вилен.

Предстоящото включване на България в Еврозоната, което е планирано за 1 януари 2025 г., ще стимулира процеса на релокализация на френския бизнес, отговори на въпрос на "Сега" Ерик Шалан Белвал. "Онова, което отвън изглежда нестабилно, всъщност е различно", разкри той причината за досегашния предпазлив подход на френския бизнес към България и за променения поглед към нея. Еврото ще даде увереност на предприемачите, че двете държави стоят на една и съща солидна основа.

Търговският стокообмен между Франция и България достигна 2,6 млрд. евро през 2022 г., което представлява увеличение от 22,5 процента в сравнение с 2021 г. показва справка от БТА във френското Министерство на икономиката и финансите.  

Френският внос от България е бил в размер на 1,5 млрд. евро през 2022 г., което е увеличение с 22,6 процента на годишна база. Франция е била шестият по големина клиент на България, поемайки 3,3 процента от българския износ. Френският износ за България възлиза на 1,2 млрд. евро през 2022 г., което представлява нарастване с 22,4 процента спрямо предходната година. По този критерий Франция е била 12-ият по големина доставчик на България с пазарен дял от 2,3 процента от българския внос.

Според френското ведомство търговският дефицит на Франция с България е в размер на 266,3 млн. евро през 2022 година. Франция внася от България основно текстил, облекло, кожи и обувки, а изнася за нея главно транспортно оборудване.

По данни на БНБ сумарните преки чуждестранни инвестиции от Франция в България към 1 януари 2022 г. възлизат на 1,028 млрд. евро. Франция има амбиция да влезе в тройката на най-големите инвеститори у нас.  Интересно е, че български фирми също играят ролята на чуждестранни инвеститори във Франция. Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев съобщи в отговор на "Сега", че нашите инвеститори във Франция са от сферата на ветеринарната медицина, микроелектрониката и електротехниката.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, бизнес, България

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?