Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Фолксваген" преоборудва ключов завод само за електромобили

Компанията ще инвестира 1 млрд. евро, за да замени производството на дизелови и бензинови коли

08 Юли 2020
www.abc.net.au
Заводът в Емден има пристанище в дълбок залив на Северно море, откъдето изпраща пхродукцията си по целия свят.

Концернът "Фолксваген" ще спре тази година производствените линии за всички превозни средства с двигатели с вътрешно горене в един от ключовите си заводи, като ги замени с цехове за електрически превозни средства, съобщи брюкселският сайт EURACTIV.com. Заводът в Емден, Германия, ще бъде преоборудван за 1 млрд. евро.

Работата по нова монтажна зала с площ 50 000 квадратни метра вече започна, като първите напълно електрически превозни средства ще слязат от производствената линия през първата половина на 2022 г. В ход е разширяване с 23 000 квадратни метра на цеха за каросерии, както и работата по модернизиране на бояджийския цех.

Планира се заводът да произвежда до 300 000 електромобила годишно. Първият модел, произведен в Емден, ще бъде SUV ID4, но "Фолксваген" възнамерява да пусне поне 20 нови изцяло електрически модела превозни средства до 2025 г. и да намали въглеродните емисии от годишните си продажби на превозни средства с една трета в същия срок. След 2026 г. той няма да произвежда нови превозни средства, които не са електрически или хибридни.
За да постигне тези цели, VW ще инвестира общо 11 милиарда евро в преобразуване на производствени мощности. По-рано това лято VW разкри, че е премахнал всички производствени линии за бензинови и дизелови автомобили от фабриката си Цвикау, което му е струвало 1,2 милиарда евро.
Миналия месец Международната агенция по енергетика (IEA) пусна прогнозите си за пазара на екелктромобили през 2020 г., според които глобалните продажби на електрически коли вероятно ще останат стабилни въпреки влиянието на кризата с Ковид-19 върху автомобилния сектор.

Ранните признаци на тази тенденция са положителни, поне във Великобритания. Последните месечни данни за продажбите, огласени от Сдружението на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMTT), разкриха, че продажбите на електрически и хибридни превозни средства са били със 73% по-високи през юни 2020 г., отколкото през юни 2019 г.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?