facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Фолксваген" преоборудва ключов завод само за електромобили

Компанията ще инвестира 1 млрд. евро, за да замени производството на дизелови и бензинови коли
5 604
 www.abc.net.au
Заводът в Емден има пристанище в дълбок залив на Северно море, откъдето изпраща пхродукцията си по целия свят.

Концернът "Фолксваген" ще спре тази година производствените линии за всички превозни средства с двигатели с вътрешно горене в един от ключовите си заводи, като ги замени с цехове за електрически превозни средства, съобщи брюкселският сайт EURACTIV.com. Заводът в Емден, Германия, ще бъде преоборудван за 1 млрд. евро.

Работата по нова монтажна зала с площ 50 000 квадратни метра вече започна, като първите напълно електрически превозни средства ще слязат от производствената линия през първата половина на 2022 г. В ход е разширяване с 23 000 квадратни метра на цеха за каросерии, както и работата по модернизиране на бояджийския цех.

Планира се заводът да произвежда до 300 000 електромобила годишно. Първият модел, произведен в Емден, ще бъде SUV ID4, но "Фолксваген" възнамерява да пусне поне 20 нови изцяло електрически модела превозни средства до 2025 г. и да намали въглеродните емисии от годишните си продажби на превозни средства с една трета в същия срок. След 2026 г. той няма да произвежда нови превозни средства, които не са електрически или хибридни.
За да постигне тези цели, VW ще инвестира общо 11 милиарда евро в преобразуване на производствени мощности. По-рано това лято VW разкри, че е премахнал всички производствени линии за бензинови и дизелови автомобили от фабриката си Цвикау, което му е струвало 1,2 милиарда евро.
Миналия месец Международната агенция по енергетика (IEA) пусна прогнозите си за пазара на екелктромобили през 2020 г., според които глобалните продажби на електрически коли вероятно ще останат стабилни въпреки влиянието на кризата с Ковид-19 върху автомобилния сектор.

Ранните признаци на тази тенденция са положителни, поне във Великобритания. Последните месечни данни за продажбите, огласени от Сдружението на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMTT), разкриха, че продажбите на електрически и хибридни превозни средства са били със 73% по-високи през юни 2020 г., отколкото през юни 2019 г.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Фолксваген" се отказва да строи завод в Турция

01.07.2020

4531 36
Удар от последна инстанция: „Дизелгейт“ е чиста измама

25.05.2020

7649 10
Започна битката на батериите

22.05.2020

2762

Коментари

Starboard

Каква екологична ирония - в Цвикау от 1957 до 1990 се произвеждаше онова пушещо мпс - Трабант ))

редник

Ако бяхме запазили "Балканкар'' и производството на електрокари, сега можехме лесно да започнем производство на електроколи...

sega_veteran

А кой ще им прави батериите ?

Бъдещето е на водния двигател, при който имаме разграждане на съставните водород и кислорода не на електрическия.

Но какво да се замисляме толкова напред, като гледаме с какво темпо ликвидират света, явно не ни остава много време за екологии.

Billy-Joe Winchester

Бъдещето е на водния двигател, при който имаме разграждане на съставните водород и кислорода не на електрическия.

А тази вода с какво ще я разграждат на водород и кислород?

sega_veteran

Балимааму, кво ти пука, ние няма да го доживеем, те ще я ликвидират планетата дотогава.

Карайте си велосипедите на чист въздух и се махнете от тия шибани центрове на градовете, яжте домати от градината и си изхвърлете телевизора като начало, а по-късно и телефона.

Доц.Трътлев

А кой ще им прави батериите ?

Бобокови.😉

Влез или се регистрирай за да коментираш