facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Евронюз: Заради бетона българите няма да се върнат на своето море

5 665

Дали България ще привлече български туристи по своето Черноморие това лято? Очаква се Covid-19 да държи чужденците далеч, но местните почиващи малко се интересуват от своята страна, като от години предпочитат Турция и Гърция.

Това разказва телевизия "Евронюз" в своя репортаж от България. 

„Напълно бяха зачеркнати надеждите на хотелиерите да видят български туристи, решили да прекарат отпуската си при тях. Българите трудно свикнаха да не ходят на своето море когато започнаха да посещават Гърция и сега ще е също толкова трудно да бъдат върнати обратно“, коментира в репортажа Димитър Попов от Българската асоциация на туристическите агенции и туроператори.

"Почиващите в Гърция българи са се увеличили с 16% само за периода между 2016 г. и 2019 г. и Валентин е един от първите, избрали гръцките и турски курорти, а с течение на времето това са направили и повечето му приятели", разказва репортажът и дава думата на Валентин Спасов: 

"Българските морски курорти винаги са били скъпи, плажовете, храната ... В Гърция плажът продължава по 3 км във всяка посока. Няма натрупани хотели и наистина мога да се наслаждавам на море, природа - красота е."

„Това е проблемът – строежите развалят крайбрежието. Девствените места се топят, а критиците наричат всичко това „Бетономорие“. Повечето от все още свободната земя е в защитени територии и природни паркове, но инвеститорите намират различни начини да заобиколят препятствията“, посочва авторът на материала.

Като пример е посочена печално известната в последните месеци местност Алепу с подпорната конструкция, която ще има и вторична функция на ваканционно селище.

"В Алепу са предвидени четири проекта. Има 19 още такива, при които земеделската земя е превърната в урбанизирана земя. Във всеки един момент може да бъдат реализирани", разказва архитектката Радост Георгиева.

„Опасенията на противниците на (българските) морски курорти са, че защитените територии скоро ще започнат да предлагат оферти за ол инклузив, за да опитат да привлекат български туристи. Но засега, дори намалените цени и правителствените мерки не променят ситуацията и частните и публични плажове си остават пустеещи", завършва репортажът.

Ключови думи:

туризъм, Черноморие
10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Френският туризъм загуби от пандемията 30-40 млрд. евро

09.08.2020

390
Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

03.08.2020

Обновена

3617 13
Кабинетът потушава с 10 млн. лева протестите на туроператорите

03.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

553 8

Коментари

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Какъв шамар от страна на Евронюз! Дълго ще им звънят ушите на някои.

PlaNed
снимка на PlaNed

От ден-два този "цитат" обикаля мрежата, но не намирам източника и не мога да потвърдя неговата достоверност. Всъщност, в този дух беше и отговора на министерството - "техническа грешка", по повод 64 лева за два чадъра на Сл. бряг.

Българите, които посещават морските плажове, и надплащат нереални цени на услуги и стоки, са си виновни сами, тъй като не гледат табелките на концесионерите, както и менютата в заведенията за бързо хранене 

Oxoboxo

трябва да фиксират цени за бранша,иначе концисионерите са в пълното си право. толкова им струва услугата,толкова я касират.И аз за моя труд бих поискал 100 лева на час,ако има кой да ми я плати!

Тоест. чадър мах. 5 лв. и готово.иначе всеки гледа ден година и после що няма туристи? 😐

vasilevil

Един ден ще я събарят тая бетонна джунгла това безумие на алчните капиталисти.До тогава обаче ще пълним джобовете на турци и гърци.

emo1971

Хммм...

Не знам?!?

Помня добре, навремето посещавах понякога, едно прекрасно хотелче близо до Варна, което изглеждаше ето така:

https://www.359hoteli.com/resize_image_max/800/600/Snimki%20Hoteli/Zlatni%20Pqsuci/ramona4.jpg

После там започна свлачище и то се беше понопукало малко, нищо сериозно наистина, но все пак някои от пукнатините в стените бяха станали широки колкото дланта ми, а аз съм 1, 86 м и... ми няма пък да напиша, и колко над 100-те килограма... та работата му отиваше на към то... ликвидация. И тогава дойдоха мутрите на власт... през най-злощастната за България 2009-та, и категорично декларираха мутрите- ние ще се борим с незаконното бетониране на плажовете, и по напълно необясними за мен причини, се хвнаха мутрите най-напред, точно с това миниатюрно хотелче, и го бутнаха, и тържествно заявиха, че ще осъдят собственика да плати разходите за бутането и... за почистването на развалините от плажа... и... се оказа, че хотелчето всъщност си е било напълно законно, и доколкото ми е известно, СЕГА собственика ни съди да му го платим, незаконно събореното от мутрите хотелче, ако не ни е и осъдил вече (не съм се ровил за подробности)... дето иначе сам щеше да трябва да си го събаря заради свлачището. Относно развалините, за частичното им извозване вече... пак ние, точно както и за самото бутане... преобладаващо на ръка, т.е ужасно скъпо... платихме, не собственика... та СЕГА там плажа изглежда ето така:

http://www.moreto.net/im/17924.m400.jpg

Тъй че моля Ви, нека ако нещо ще трябва да се събаря по морето... това да стане след като мутрите на Бокасата ни, се махнат завинаги от властта! Иначе не само ни излиза прекалено скъпо... на всички нас, но и гарантирано става в пъти по-грозно по плажа, понеже при тях, ГЕРБ... явно е непоклатим закон- каквото и да се захванат да правят, дори то да е нещо добро за всички нас, неминуемо така ще го направят, че във всички случаи би било, в много много... в пъти по-добре... изобщо да не се бяха захващали... за каквото и да е...😞

 

Strygacki

В ''Първа Частна Държава'' е така,морето, а и всичко друго не е за всички ,а само за някои........

Evasion

Наскоро се върнах от Монако... и там ми се видя бая презастроено, но всички се натискат да живеят там... що така?!?

Solace

Колко плажа има в Монако? И хората на плаж ли ходят там, или да си карат яхтата?

И не на последно място - Монако е символ на престиж за определени кръгове. И нищо повече. Нещо "Къщата на биг брадър", но с повече пари и лустро.

Интервал

Сериозно ли сравняваш с Монако бетонните безумия тук? А с Венеция кога? Там даже бряг нЕма.

kaily
снимка на kaily

Монако има 32 000 жители и цената на кв.м. там стига до 108000 евро. 

Няма как всички да се натискат да живеят там, щото малко могат да си купят даже 1 кв.м.

Голата скала е разкошно благоустроена и цените в градския транспорт, заведенията и магазините са по-ниски от френските наоколо. Много градини и невероятна естетика.

Също като нашто Черноморие.

Влез или се регистрирай за да коментираш