Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС изпрати зимата с рекордни запаси от газ

Мекото време и икономиите помогнаха на Европа да избегне енергийната криза след разрива с “Газпром”

15 Апр. 2023
financeandmarkets.com
Въпреки заплахите на "Газпром", ЕС успя да се справи тази зима

Европейският съюз приключи отоплителния сезон с рекордни запаси от газ в подземните си хранилища - 60,4 млрд. куб.м. Това показват данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Тези обеми надхвърлят два пъти миналогодишния показател и са с 2% по-високи от предишния максимум през 2020 г.

Топлата зима и вносът на втечнен газ от различни доставчици помогнаха на Европа да натрупа запаси, макар и на доста висока цена.

През есента на 2022 г., преди началото на отоплителния сезон в Европа, руските официални лица неведнъж предсказваха, че обявените за неприятелски страни от ЕС ще замръзнат през зимата без руския газ. Руският президент Владимир Путин призова ЕС да се "осъзнае" след въвеждането на санкциите заради войната в Украйна, защото в противен случай няма да доставя нито газ, нито нефт, нито въглища, нито мазут. Шефът на "Газпром" Алексей Милер също предупреждаваше, че със спирането на експорта на газ Русия може да "замрази цели градове, цели държави" в Европа. След като ЕС не промени позицията си, Русия започна под измислен предлог да ограничава доставките на газ в ЕС, а в края на септември, след диверсията на "Северен поток", многогодишното партньорство на Москва и европейските страни в тази сфера се оказа и технически парализирано.

Въпреки това Европа преживя първата зима без руски газ без изключване на отоплението и електричеството. Подземните хранилища са запълнени все още над 50%, а най-крупната икономика в региона - германската, вече не чака рецесия. Планът на Путин се провали. "Ние имаме достатъчно газ и нефт", констатира канцлерът на Германия Олаф Шолц в навечерието на годишнината от руското нахлуване в Украйна.

 

Защо ЕС не замръзна

 

Това се дължи на много фактори. На първо място на Европа много й провървя с времето. Топлата зима доведе до ниско потребление на газ за отопление. Политическите решения обаче също допринесоха за избягването на извънредни изключвания и дефицити. Страните-членки поеха ангажименти за общо съкращаване на потреблението на газ с 15%, ускориха зеления преход, сложиха таван на цената на газа и се договориха за създаването на единен купувач на газ от името на ЕС, който ще преразпределя закупените обеми между страните-членки съобразно техните потребности.

В полза на ЕС се задействаха и пазарните механизми. "Мнозина хвалят енергийната политика на ЕС, но потреблението падна не толкова защото ЕС си постави такава цел, а защото и цените на газа бяха твърде високи", обясни Лорън Русекас от S&P Global пред "Медуза". Газоемките отрасли като металургията и производството на торове нямаха друг изход освен сериозно да съкратят използването на газ. Като цяло европейската промишленост понижи потреблението на газ с 25%. Благодарение на това страните в ЕС съкратиха потреблението на газ през 2022 г. с 13% или 55 млрд. куб.м. Това е най-резкият срив в историята на Европа. И колкото и да е странно, най-големи икономии имаше в страните от Северна и Северо-Западна Европа, които се радваха на най-топлата си зима.

Макар да нямаше сериозни кризи, не мина без локални проблеми. Много предприятия бяха принудени да съкратят разходите и сътрудниците си. По общи изчисления газовата независимост от Русия стряваше на ЕС почти трилион евро.

 

Кой замени руския газ

 

Газът по тръбопроводи бе заменен най-вече от доставян по море втечнен газ - от август 2022 до януари 2023 доставката му скочи със 70% до 155 млрд.куб.м. Най-големите вносители са САЩ, Катар, Нигерия и др. В края на годината даже се образува опашка от танкери с газ, тъй като компаниите искаха да продават в Европа, където цените и търсенето бяха високи, а не в други региони, където ги притискат за отстъпки.

Тук ЕС също имаше късмет - заради проточилия се ковид локдаун рязко падна търсенето на газ от страна на Китай.

Освен това в ЕС започнаха по-активно да използват въглищата - някои електростанции, работещи с "мръсното" гориво, даже бяха разконсервирани, за да се избегне енергийния колапс.

 

Как се отрази това на цените

 

Сметките за ток на домакинствата в ЕС /които зависят от цените на газа/ се увеличиха средно с 35%, а за всички комунални услуги /заедно с водата, извозването на боклук и т.н./ - с 18%. Ръстът на цените се отрази и на останалите стоки и инфлацията в ЕС за 2022 г. стигна 9.2%. Производителят на моцарела Gruppo Francia Latticini например се оплака, че сметката му за ток е скочила тройно и той е принуден да повиши цените.

Сега обаче цените на газа се връщат на нива отпреди началото на войната в Украйна - около 50 евро за мегаватчас. Най-скъп бе газа през август 2022 г., когато цената на фючерсите в газовия хъб TTF стигна 340 евро.

Независимо от подобрената конюктура, ЕС реши да удължи плана за "извънредни икономии". Новият регламент предвижда страните-членки доброволно да съкратят консумацията си на газ 1 април 2023 г. до 31 март 2022 г. с 15%. Според изчисленията така в предстоящия сезон трябва да се икономисат около 45 млрд. куб. м газ.

Ключови думи:

природен газ

Още по темата