Медия без
политическа реклама

Енергийният министър е против развалянето на меморандума с "Джемкорп"

"Булгаргаз" направи всичко възможно за договаряне с "Газпром", смята Александър Николов

31 Юли 2022Обновена
Александър Николов
Илияна Кирилова
Александър Николов

Енергийният министър в оставка Александър Николов е бил против развалянето на енергийния меморандум с "Джемкорп". "Това е измислен скандал. БЕХ има много енергийни меморандуми за инвестиции, но фокусът бе поставен именно върху този. В САЩ се срещнахме с много компании, "Джемкорп" беше само една от тях и изразиха желание да инвестират. Жалко е, когато българи наричат други успели българи лобисти", заяви той пред БНТ.

 

 

Грандиозен скандал се заформи в парламента около меморандума, сключен между министерство на енергетиката и Gemcorp Holdings Ltd. и IP3 Corporation за сътрудничество в областта на енергетиката.

 

Меморандумът с инвестиционния фонд '''Джемкорп'' ще бъде прекратен, стана ясно от интервю на премиера в оставка Кирил Петков пред bTV  днес. Той коментира и други актуални теми.

Николов заяви, че не разбира фиксацията на бизнеса в "Булгаргаз" и непрекъснатите оплаквания, че не знаят дали той е осигурил газ и на какви цени. "Пазарът е отворен. Ако не ти харесват условията на държавната фирма, отиваш при негови конкуренти. В момента има достатъчно газ", каза той. "България има договорени 7 танкера с природен газ за 2022 и 2023 г. и то при максимално гъвкави условия - те подлежат на препотвърждаване, могат да бъдат отказани или препродадени. Договорите са с американска компания, като връзката е направена по линия на Европейската комисия, която се зае да помага на страните-членки след кризата с "Газпром". Цената към момента на договарянето е 30 евро под цената на европейския спот пазар. Каква ще е цената към момента на сключването на договора обаче не е ясно, защото зависи от много фактори", допълни той. Според него е крайно време да се спре да се спекулира с термина "посредници". "Това са нормални фирми, които правят бизнес. Иначе трябва да не ходим в магазина, а да се наредим директно пред пекарните за купуване на хляб", даде пример той.

Николов опроверга и тезата, че "Булгаргаз" не е положил достатъчно усилия, за да се договори с "Газпром" преди руската компания да спре газа за България. "Нямаше нещо повече, което "Булгаргаз" да можеше да направи. Последното предложение към "Газекспорт" за анекс е отправено именно от "Булгаргаз". Не е коректно да се сравняваме с други европейски държави, защото условията са различни, а и поведението на "Газпром" не показва, че може да му се има доверие - примерът със "Северен поток" е ясен", допълни министърът.

Енергийният министър заяви, че хранилището в Чирен се пълни и има график до края на годината. "Онези, които непрекъснато ни критикуват, трябва да отговорят на въпроса защо толкова се забави разширяването му. И защо дълго време имаше доставки само по един договор за газ", каза той.

 

ГЕРБ СЕ СЕТИХА ДА ПРИЗОВАВАТ ЗА ДОГОВОР БЕЗ РУСКИ ГАЗ

След като 12 години не направиха нищо за реална диверсификация и построиха за нула време „Турски поток“ през България, изгоден само за Русия, от ГЕРБ се сетиха, че може да имаме дългосрочен договор за доставки на газ без да се обвързваме с руснаците.

"ГЕРБ решихме да призовем служебното правителство да обяви търг за дългосрочен договор за газ без руски газ и без посредници. Диверсификацията в енергийната сфера няма алтернатива и задължително трябва да се случи", каза в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. На въпрос дали служебният кабинет няма да направи това и ще тръгне да се договаря пак с руснаците, тя отговори, че позицията на тяхната политическа сила била „пълна диверсификация“. Сачева се надява служебното правителство да осветли ставащото в енергетиката на страната.

Да припомним още, че най-важният проект за интерконектора с Гърция, даващ най-големи шансове за разнообразяване на източниците на доставка, бе саботиран от ГЕРБ повече от десетилетие. Нищо не се правеше и да можем да получаваме цялото количество от по-евтиния природен газ от Азербайджан, което е по дългосрочния ни договор с тази страна. През миналата година стана ясно, че назначеният от същата партия шеф на „Булгаргаз“ е подписал анекс за отказване на голяма част от азерския газ, за да се даде предимство на по-скъпите доставки от „Газпром“.

 

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ доставка на LNG.

 

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август, обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата