Медия без
политическа реклама

ЕК ще преговаря за газ с Русия от името на България и други страни

Това е много важно, защото договорът ни с "Газпром" за доставки изтича в края на годината, обяви премиерът Кирил Петков

25 Март 2022
Изявление на премиера Кирил Петков в Брюксел

Изявление на премиера Кирил Петков в Брюксел

Posted by bTV Новините on Friday, March 25, 2022

Европейската комисия ще има мандат да води преговори за доставки на газ от Русия от името на всички страни в ЕС.

Това стана ясно след продължилата почти през целия ден среща на високо равнище в Брюксел. Освен това страните-членки трябва да уведомят ЕК, ако възнамеряват да предприемат мерки, които биха били в противоречие с настоящите правила на ЕС за пазара на електроенергия. Такива мерки трябва да бъдат временни и да не подкопават вътрешния пазар на ЕС, т.е. да създават нелоялна конкуренция между производители на електрическа енергия от различни държави.

Българският премиер Кирил Петков бе изключително доволен от срещата, на която, по думите му, са били приети българските предложения и страната ни ще бъде максимално защитена енергийно.

"Никоя страна няма да е задължена да участва в този механизъм за преговорите за газ, само които искат. Това означава, че ЕК вече ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България, с малка консумация да отиде да преговаря с гигант като "Газпром" - каза Петков пред журналисти веднага след края на срещата в Брюксел. - Включена бе и идеята за потенциален таван на цените на газа, но ЕК трябва да анализира - трябва ли да има такъв таван и до каква степен. Но това, че ще преговаряме заедно, променя правилата на това кой каква пазарна сила има има в тези преговори. Това е особено важно за България, защото договорът ни за доставки на газ от Русия изтича в края на годината."

Според Петков България задължително трябва да се включи сред страните, които искат общи преговори между ЕК и "Газпром", още повече, че това беше и неговата идея.

"Ние сме малък консуматор, а от другата страна имате гигант, като "Газпром" - агресивно и негативно настроен. Трудно щяхме да постигнем добри условия. Сега, когато 75% от руския газ идва в ЕС, те няма къде да ходят - ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес - каза той. - Защо това е важно? В момента цената на газа определя цената на тока, така че свалянето на цената на газа би свалило цената на тока и това ще намали инфлацията. Питат ни непрекъснато: "Как ще намалите цените, как ще намалите цените?". Няма магическа пръчка. Трябва с преговори да се натисне цената на газа, да свалим цената на тока и това да се отрази на всички стоки и услуги, за чието производство се използват ток и газ". 

Подобно изказване направи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен: "Основната причина за високите цени на електроенергията са до голяма степен високите и променливи цени на газа. Така че ще обединим усилията си, ще обединим търсенето си и ще използваме силата си за колективно договаряне при закупуване на газ."

Петков разказа и за тежките преговори между държавните лидери на страните от ЕС днес. 

"Имаше две основни групи от страни - едните много искаха фиксирана цена на газа, така че да имаме ясен таван. България беше в тази група. От другата страна имаше страни, които се притесняваха доколко могат да влязат в такива отношения, защото имат дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме частта за тавана на ЕК. Но дори и това, че ще преговаряме всички заедно, беше една голяма стъпка напред, а това че вкарахме в текста да има таван в цените на газа, като потенциална опция, също беше голяма победа."

Запитан за пълненето на газовите хранилища в ЕС, сред които е и българското в Чирен, Петков отговори:

"Това беше другата победа. Включихме (в документа), че ще трябва да се пълнят хранилищата, но ще има солидарен механизъм за подкрепа. Защото не всички страни в ЕС имат хранилища и които нямат, не може да използват хранилищата на другите безплатно. Това дава и възможност страните с хранилища, включително и България, да могат да имат някакъв солидарен механизъм за компенсация - с други думи, другите страни да помогнат с инвестиция при запълването им. Аз съм много щастлив, защото в началото ставаше дума само за "най-големите" хранилища (в Европа) и ние обърнахме и наложихме думичката Significant - значими хранилища, където вече и ние влизаме. Така че това е чисто моя добавка, приета от всички страни. Това са малки детайли и ето - вече колко часа сме тук, всяка думичка има значение. Не мога да разбера, ако човек не знае английски и когато толкова много предложения хвърчат непрекънато, и то в писмен формат, как ще се справя в друг случай... Радвам се, че България успя да защити интересите си, с които влязохме в тези преговори."

 

ЗА ПРОКУРАТУРАТА

Петков взе отношение и по новината от днес, че прокуратурата е поискала да изслуша Васил Божков като свидетел по обвинението срещу бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова:

"Битката ще е дълга, промяната ще е бавен процес. Всички очакваме бързо да се случи, но всяка стъпка има значение. Представете си, ако не беше се случил този арест и не бяхме се свързали с европейската прокуратура - имаме добра комуникация с г-жа Кьовеши - никога нямаше да стигнем до този резултат. Сега просто прокуратурата няма избор - те се страхуват, че всичките тези данни, които преди бяха тайна, вече са в ръцете и на европрокуратурата. Така че - ето стъпка напред. Да, не е което всички ние искаме. Но е стъпка напред." 

 

ЗА РУСКИЯ ПОСЛАНИК В СОФИЯ ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

"В тези отношения са две страни. До момента сме изгонили 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Едновременно чухме агресивните думи на посланика, която предполагам, просто от фрустрация, че не се справя с това и че България всъщност има сериозна позиция в подкрепа на Украйна, изказа тези агресивни думи. Сега ще извикаме нашия посланик за консултации от Русия и се надяваме, че по дипломатически път съобщението ще е ясно - че те трябва да направят същото и г-жа Митрофанова да отиде на консултации обратно в родната си страна"

 

ЗА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

По-рано днес Кирил Петков си направи селфи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и обяви, че на техническо ниво преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост са приключили, а Фон дер Лайен ще дойде скоро в България, за да го подпише:

А по-късно разказа още подробности:

"Много съм щастлив от това, че днес тя ме извика и каза: "Кириле, готови сме с техническата част на плана, в следващите дни, ще погледна в календара си, предполагам след две седмици ще дойда да те посетя и да подпишем".

Искам да благодаря на всички министерства, които работиха по плана. Много важни неща променихме. Сменихме идеята - вместо предишната газова централа, която щеше да ни направи още по-зависими от руски газ, ще имаме батерии. Няма го вече задължителното затваряне на Маришкия басейн. Да, трябва да се намалят емисиите, но вече не е свързано със затваряне на мощности. За тези три месеца българският екип се справи чудесно и всички тези критики: "Ама защо се бавите"... Само два месеца по-късно имаме много по-добър план.

Сега сме се договорили на оперативно ниво Урсула фон дер Лайен да дойде да се подпише и след това продължаваме. Истинското договаряне свърши днес, това е важното.”

 

  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата