Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕК ще обяви ядрената енергия и природния газ за "зелени"

01 Яну. 2022
Pixabay

Европейската комисия е подготвила документ, с който да даде „зелен" статут на ядрената енергия и на природния газ, пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на проектодокумента, с който разполага.
Според изданието „Европейската комисия е проправила пътя за инвестиции в нови атомни електроцентрали поне за следващите две десетилетия и в природен газ поне за десетилетие”. Отбелязва се, че това е класификация в рамките на таксономията на ЕС.

Изданието се е запознало с проектодокумента, в който се отбелязва, че при определени условия трябва да бъде присвоен „зелен" статут на „спорни" енергийни източници, включително ядрена енергия и природен газ.

Според вестника решението е дошло, след като проядрената група държави, водена от Франция, както и редица про-газови правителства, поискаха таксономията „да не санкционира енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от тяхното производство на електроенергия“.

ЕС има списък с икономически дейности, които са обявени за „екологично устойчиви“. Създаден е като част от т. нар. „Зелена сделка“, чието прилагане цели да трансформира Европейския съюз по начин, който да намали негативното въздействие върху околната среда. Преминаването към климатична неутралност също е част от сделката. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?