facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа от конкурса

Издигнатият от ГЕРБ Пламен Младеновски се разколебал, защото не усетил "достатъчно широка политическа подкрепа"
Обновена
4 012
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Предложеният от ГЕРБ за нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски е оттеглил кандидатурата си. Това съобщи пред БНР депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. 

 Според Николов Пламен Младеновски е оттеглил кандидатурата си, тъй като не е получил достатъчно широка политическа подкрепа за оглавяването на енергийния регулатор.

"Процедурата за избор на нов председател на КЕВР, започва отначало. Дотогава на поста остава досегашният председател Иван Иванов", заяви Валентин Николов.

Кандидатурата на Пламен Младеновски бе внесена от политическа партия ГЕРБ официално в Народното събрание миналата седмица, тъй като мандатът на Иван Иванов изтече. Младеновски бе единствената кандидатура за поста. В момента тече процедура по подмяна и на част от членовете на КЕВР заради изтекли мандати.

Младеновски бе шеф на дирекция в регулатора. Не е широко популярен, но отскоро с него са свързани два любопитни факта. Първият - изборната процедура бе съпътствана от поправка в Закона за енергетиката, според която изискваният досега за поста управленски стаж от 10 години (7 в ресора) бе смъкнат на 5 години. А Младеновски започва работа в КЕВР през 2013 г. Вторият факт е, че бившият омбудсман и настоящ опозиционен партиен лидер Мая Манолова разкри чрез инициали връзката между законовите промени и конкретния човек. Още преди ГЕРБ да споменат за фаворита си, тя написа във Фейсбук: "Променят цял закон, за да си сложат приближен човек начело на КЕВР. Човек с всичко на всичко 5 г. стаж ще може да определя цената ни за ток, вода, парно. Кой е П.М. и ще стане ли той шеф на енергийния регулатор?"

Според Валентин Николов точно тези съмнения са накарали Младеновски да оттегли кандидатурата си. "Той е експерт и и иска да почувства по-широка подкрепа, защото е важно регулаторът да се чувства независим! След като всички, особено кръгът "Манолова" започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали", коментира Николов пред БНР.

Продължава обаче процедурата за подмяна на останалите членове на енергийния регулатор, чийто мандат също изтича.

Както писа "Сега" двама от досегашните членове на комисията - Владко Владимиров и Евгения Харитонова, са предложени за нов мандат. Издигнати са съответно от НФСБ и ГЕРБ, а ресорът им е енергетика. За същата позиция ГЕРБ са номинирали още Георги Добрев, който е служител на Български енергиен холдинг, а и Валентин Терзийски, който в момента е в ръководството на „Топлофикация-София“. „Воля“ пък се спира на бившия шеф на дружеството Кремен Георгиев. Досегашният член Димитър Кочков е предложен от БСП за комисар във водния сектор. Кандидатите ще бъдат изслушвани другата седмица в парламента.

Междувременно бившият омбудсман Мая Манолова и сега председател на гражданското движение "Изправи се.БГ" призова Борисов, Нинова и Карадайъ да оттеглят предложенията си за членове на КЕВР. "Време е регулаторите да спрат да бъдат клонове на партийни централи", заяви Манолова. И поиска потребителските организации, гражданите и експертните сдружения да направят свои предложения за състава на регулатора, с което КЕВР наистина да е независим.

Веднага след новината за оттеглената кандидатура на Пламен Младеновски се появиха информации за нови номинации, зад които стоят интереси на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и енергийния бос Христо Ковачки. "Вече има две "спуснати" имена на кандидати за поста. Едното е на юриста Дафинка Янкова, оглавявала "Булгаргаз" по времето на кабинета "Орешарски", зад чието израстване е сегашният директор на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ - Варна" - Георги Христозов", написа "Капитал". И посочи, че Янкова е работила и за Христо Ковачки.

Другото име, за което се говори, е на бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който се раздели с поста, след като се сдоби на занижена цена с апартамент от "Артекс". Преди десетина години той бе освободен от НЕК, защото подписа споразумение с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Заради този документ България загуби арбитражното дело с руснаците и плати над 1.1 млрд. лв. за реакторите на централата.

Според "Капитал" оттеглянето на Пламен Младеновски от процедурата за избор на нов шеф на КЕВР съмнително съвпада със среща на премиера Бойко Борисов с близкия до ДПС енергиен експерт Илия Желязков, известен като "лейтенантът на Пеевски" в енергетиката. Изданието припомня, че дълги години той е представял интересите на Пеевски в различни държавни дружества в енергетиката, а през 2018 г. е станал и зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства по предложение на ДПС.

„Вижда се силното политизиране на избора на председател на КЕВР. Както и влизането чрез политическите кандидатури на силно корпоративно представителство. В сегашния състав на КЕВР има силно корпоративно присъствие на поне две от големите корпорации в енергетиката – в природен газ и в топло- и електроенергетиката“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Еленко Божков. Според него трябва "да се разтвори палитрата и да се даде възможност на по-широк кръг от представители да участват в регулирането на тези процеси и да дадат по-голям гаранция за безпристрастност и прозрачност“.

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Валери Симеонов: Борисов остава до края на мандата

06.08.2020

Обновена

10320 85
Отдавна пророкуваният П.М. бе издигнат за шеф на КЕВР

03.07.2020

Обновена

8359 5
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца

01.07.2020

Обновена

4245 30

Коментари

Bacho Кольо

Ако неизвестният за мен Пламен е оттеглел името  си защото е осъзнал неморалността , несъстоятелността и незаконността на кандидатурата си, то това е достойно за уважение.

mamut

 явно са му казали , а и длъжността е много трудна и изскваща, а е тепърва тябва да се правят така отлаганите дълго реформи. Явно  е преценил че го чака голем ху.. с 200

never-mind

Консул !!!!

Момчета вижте къде е свободно да иде

Отговаря на условията... Нищо не знае , казва се Пламен !!!...

 

Дежурния

Г-н Пламен вероятно е с блестяща биография и затова се оттегля, а не поради усещащата се зад ъгъла жега.

Оскъдните данни в интернет споделят за магистър по финансов мениджмънт от УНСС, роден 1981 г, от 2002-2010 работил в частни компании в САЩ включително на ръководни постове, през 2013 се присъединява към КЕВР и от там нататък е ясно.

Предводител нa ...

от 2002-2010 работил в частни компании в САЩ включително на ръководни постове

Часовникарски ателиета и градинарски фирми с до двама служители. 🙊

Hasta la vista

Може би се е усетил, че в един момент може и да го бият...

Zmeja

Щом е работил в САЩ - за всичко става. Справка - настоящият ген.директор на БНР.

Интервал

Тоя па к'ва по-широка подкрепа иска? ГРЕБ, "патреоте" и ДПС не му ли стигат? :) Че и закончето коригираха. Май плъхоците даже не искат вече да се качват на кораба.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Измислили формулировка да го разкарат. Май ДПС не са го одобрили. Те решават.

mamut

 ми софийските врабчета разправят, че е лейтената на Шиши, Илко Желязков,  имал среща с ББ, нещо  сокола и шиши не харесвали пламен, а пък те си имали  две собствени кандидатури за поста председател от хубава по-хубава: дафинка янкова(екс шеф на булгаргаз по времето на орешарски) и георги христозов(екс шеф на БЕХ по същото време) и сегашен шеф на борда на ТЕЦ Варна.

Billy-Joe Winchester

Сигурно е научил какво трябва да подписва.

Интервал

Едва ли. Не мисля, че би си създавал илюзии точно по тази тема, особено предвид историята и подписванията на този бутафорен орган. Някъде другаде се е пропукала Вярата.

nebenebe

Дали не може тая функция да се изпълнява от компютърна програма? Тя би могла и да каканиже поне на правилен български език смислени послания.

Интервал

Не може. Всички знаем за руските хакери.

Тартамут

Ценообразуването в КЕВР е най-сложната корупционна схема в България, за която за съжаление плаща целия народ с цените на ток, газ и вода. Тази комисия е един нотар на големи "играчи" в енергетиката. 

Влез или се регистрирай за да коментираш