Медия без
политическа реклама

Един ден дели Русия от фалита?

В сряда Москва трябва да плати 117 млн. долара по две емисии облигации

15 Март 2022

Всички с нетърпение очакват как (дали) ще се справи Русия с първото си голямо плащане на външен дълг, след като светът наложи безпрецедентни финансови санкции заради агресията в Украйна.  В сряда Москва трябва да погаси около 117 млн. долара -  лихви по две доларови облигационни емисии. Прогнозите, че страната няма да може да обслужва задълженията си, се множат, а самата Русия ги подсилва с оплаквания, че Западът се опитва да я докара до "изкуствен фалит".

"Замразяването на валутните сметки на Банката на Русия и на руското правителство може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствен дефолт, който няма реални икономически основания", заяви финансовият министър Антон Силуанов.

Рейтинговата агенция Fitch понижи още рейтинга на държавния дълг на Русия в категорията "junk" (боклук), като поясни, че решението отразява мнението, че фалитът е "неизбежен". И МВФ обяви, че "дифолтът" изглежда все по-неизбежен. Но руските власти упорстват, че могат да обслужва задълженията. Само че плащанията няма да са във валутата на дълговете, а в рубли -  по обменния курс на руската централна банка в деня на плащането. 

Очакваме Русия да изпадне в неплатежоспособност в най-скоро време, коментират от "Блумбърг". Известната агенция очертава три възможни сценария: 

- Русия успява в сряда да погаси в долари плащанията по двете емисии и отлага техническия фалит - до следващия падеж.

 - Плаща, но в рубли вместо в долари. Това обаче реално би означавало дифолт, защото такова плащане не е приемливо за кредиторите. 

- Изобщо не плаща. В този случай започва да тече 30-дневна отсрочка. Ако и след гратисния период не преведе дължимата сума в долари, това означава фалит.

 

Санкциите срещу Москва заради нейната "военна операция" в Украйна нанесоха безпрецедентен удар върху банковата и финансовата система на Русия, като голяма част от валутните ѝ резерви бяха замразени. Властите полагат отчаяни усилия да пресекат изтичането на капитали в чужбина и да удържат срива на рублата.  

Русия вече е преживявала фалит.  През август 1998 г. страната девалвира рублата, обяви, че не моге да обслужва задълженията си и въведе мораториум върху плащанията към чуждестранни кредитори. Това предизвика трусове на финансовите пазари.

В неделя управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза, че западните санкции в отговор на инвазията на страната на 24 февруари в Украйна сериозно ще ударят Русия, като ще свият реалните доходи и покупателната способност на руснаците. Тя предупреди, че неизпълнение по руския дълг вече не може да се смята за „невероятно събитие“.

Недоверието на финансовите пазари към Русия е очевидно - руските суверенни доларови облигации вече се търгуват на около 20 цента за един долар, посочват анализатори. 

Отделно санкциите удрят цялата руска икономика и за много компании ще се окаже трудно и дори невъзможно да обслужват заемите си към чуждестранни кредитори. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, фалит

Още по темата