Quantcast

Медия без
политическа реклама

Две ведомства саботирали пътния знак, пазещ мотористите

Проблемът с индексацията на строителните договори остава висящ

Илияна Кирилова

Две ведомства бавят одобрението на пътния знак пазещ мотористите и на практика саботират въвеждането му по шосетата на страната. Това стана ясно от днешното заседание на парламентарната комисия по регионално развитие. На нея бяха задавани въпроси на вицепремиера и министър на МРРБ Гроздан Караджов.

Той уточни, че строителното министерство е изготвило проекта на знака и е задвижило процедурата. „Имало негативно отношение от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата и от транспортното министерство срещу знака и за това ще е необходимо да разговаряме с другите институции. Трябва да бъде въведен този знак и да се поставя на завоите по пътищата, където най-често има мотоциклетисти“, подчерта той.

В отговор на депутатски въпрос за ремонтите на пътищата Караджов припомни, че анексите с всички фирми са били подписани и те

 

са поели ангажимент работата да бъде завършена до края на септември.

 

„В договорите има клаузи за спазване на сроковете и за качеството на работата“, каза той и допълни, че на всички тези фирми са преведени 50-те процента за свършената досега работа. Министърът припомни и започналите 11 търга за основен ремонт на 2 отсечки от републиканската пътна мрежа, но всички те се обжалват още на ниво процедура и то от една и съща фирма. „Това ми прилича на саботиране. Не можем да им отнемем обаче правото да обжалват“, каза той. От своя страна Тодор Василев, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" уточни, че става дума за над 200 км пътища. „На 9 юни се очаква да излезе решението на КЗК по жалбите. Ако е в полза на АПИ, то много скоро ще може да бъдат избрани изпълнители и да започне работа по отсечките още до края на годината“, добави той.

Относно индексациите на договорите за различни проекти, заради бума на цените на строителните материали и горивата, министърът каза, че все още

 

предложеното оскъпяване на договорите е в рамките на 15%.

 

„Методиката за прилагане на индексацията е в проект и тя ще обхване и много европроекти на местно ниво, за това текат разговори и Националното сдружение на общините в България, както и с Камарата на строителите. Промени в нея може да има до последния момент. Надявам се да минат по-бързо през зала промените в ЗОП. Това ще даде възможност на кабинета да приеме постановление за индексацията“, каза министърът. По думите му, със строителите единственият спор е по тавана й, като те настоявали тя е двойно по-висока и да е поне 30 на сто. От отговора на министъра стана ясно, че проблемът с индексацията на договорите остава висящ.

Относно идеите, залегнали в коалиционното споразумение за окрупняване на общините, Гроздан Караджов припомни, че тепърва ще трябва да се направят анализи и ще се търси широко обществено съгласие по въпроса.

На депутатски въпрос за очакваните приходи от тол системата, след включването в нея и на второкласните шосета строителният министър съобщи, че предложението е от 1 юли да се повишат събираните тол такси и за 6 месеца и приходите от тях да се изравнят с винетките. „За 2021 г. са събрани 158 млн. лв. от тол такса и 278 млн. от винетки. От 1 януари нататък ще се обърне пирамидата - пак към 278 млн. лв. от винетки, а от тола очакваме 520 милиона И така 800 млн. лв. за година от пътни такси“, прогнозира министърът.

 

Още по темата